home onderzoek team nieuws faq jouw geluksgereedschap
 

Vragen en antwoorden

Wat is het idee achter de GeluksWijzer?
Uit onderzoek blijkt dat we vaak niet goed weten hoe prettig we ons voelen bij verschillende bezigheden. We onthouden vooral hoogte- en dieptepunten, maar hebben geen goed zicht op ons gemiddelde gevoel. Zo wordt de tijd met kinderen vaak herinnerd als erg gelukkig, terwijl de meeste ouders zich in de praktijk toch een stuk minder top voelen als ze bezig zijn met hun kroost. Als je kiest voor een levenswijze is het wel nuttig om uit te gaan van een realistisch beeld. De GeluksWijzer helpt om dat helder te krijgen.
Uit onderzoek blijkt ook dat we niet erg goed zijn in het voorspellen van wat ons gelukkig maakt. Er is vaak een fors verschil tussen verwacht geluk en het uiteindelijk ervaren geluk. Bijvoorbeeld als je verwacht gelukkiger te worden als je een vakantiehuis koopt, maar je na aankoop toch niet echt gelukkiger voelt als je daar zit. Daarom is het goed om te weten hoe het vergelijkbare mensen is vergaan die al eerder een vakantiehuis hebben gekocht. Dan kun je een beter geïnformeerde keuze maken.

Werkt de GeluksWijzer wel?
Ja, bij een eerste onderzoek bleek dat mensen die al een paar keer hadden meegedaan iets gelukkiger waren geworden. Zie GeluksWijzer werkt.

Wie wordt er wijzer van?
De GeluksWijzer is niet alleen bedoeld om jou op dit moment meer zicht te geven op je eigen geluk, maar ook om andere mensen te helpen bij het vinden van een levensstijl waarbij ze zich goed zullen voelen. Bijvoorbeeld, als je je afvraagt of je die baan moet accepteren die wel beter betaald, maar waarvoor je iedere dag een uur langer onderweg bent is het goed om te weten hoe die keuze heeft uitgepakt op mensen zoals jij, die dat eerder hebben gedaan. Als die er minder gelukkig op blijken te zijn geworden, moet je die baan misschien maar beter niet aannemen. Zo kunnen we leren van elkaars ervaring.

Word je op de hoogte gebracht van de resultaten van het onderzoek?
Ja, natuurlijk. Je krijgt meteen persoonlijk en online een analyse van jouw levensstijl en geluk. Hoe vaker en langer je meedoet met de GeluksWijzer, hoe wijzer je wordt. Ook vernieuwen we de site steeds met de laatste kennis op het gebied van geluk en gezondheid.

Hoe zit het met je privacy?
Je maakt zelf een inlognaam en een wachtwoord aan waarmee je deelneemt aan de GeluksWijzer. Daarmee krijg je toegang tot je dagboek en jouw persoonlijke gegevens. Alle gegevens komen terecht in een database. De onderzoekers hebben géén toegang tot jouw persoonsgegevens. Zij zien uitsluitend nummers, zodat je anoniem blijft. Wij garanderen je bovendien dat de onderzoeksanalyses en de rapportages geheel anoniem plaatsvinden. Zie ook de anonimiteitswaarborg.

De GeluksWijzer bedient internet gebruikers. Is dat niet een selecte groep?
Van de Nederlanders gebruikt 80% internet, dus zo select zijn de deelnemers niet. Selectiviteit is ook niet zo'n probleem, want op de GeluksWijzer vergelijk je standaard met vergelijkbare deelnemers, d.w.z. mensen van de zelfde leeftijd, geslacht, opleiding, inkomen, huwelijkse staat en gezondheid.

Hoe vaak moet je de GeluksWijzer invullen?
Dat bepaal je zelf, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks. Je kunt dit laten weten als je voor het eerst deelneemt. Je ontvangt dan periodiek een e-mail met een herinnering om de GeluksWijzer in te vullen. Je komt meer te weten naarmate je de GeluksWijzer vaker en regelmatig invult.

Hoe veel tijd ben je telkens kwijt?
De eerste keer kost je een half uur. Je vult dan alle onderdelen van de GeluksWijzer in, plus de achtergrondkenmerken die nodig zijn om jouw situatie met die van andere deelnemers te kunnen vergelijken. Deze gegevens hoef je maar één keer in te vullen. De volgende keer ben je dus aanzienlijk minder tijd kwijt.

Omstandigheden als ziekte of werkloosheid beïnvloeden je geluksgevoel sterk. Is dat storend voor het onderzoek?
Nee. We willen graag dat je een goede weergave geeft van hoe jij je voelt. Daar horen ook de slechte dagen bij. Als je een dag ziek op bed hebt gelegen, vul je dat gewoon in. Het hoort immers bij leven.

Ik ben al 83, mag ik meedoen?
Beslist. U bent van harte welkom.

Ik ben pas 16, mag ik meedoen?
Natuurlijk. Vraag wel even toestemming aan je ouders.

Ik ben depressief, mag ik meedoen?
Ja. Als je aanhoudende depressieve gevoelens hebt, raden we je wel aan contact op te nemen met je huisarts.

Hoe meld ik me aan en hoe log ik in?
Je kunt deelnemen door op de startpagina van deze site te klikken op 'Aanmelden'. Heb je eerder deelgenomen? Klik dan op 'Inloggen'. Op de pagina met instructievideo's hebben we een video die het aanmelden behandeld.

Het inloggen of aanmelden lukt niet.
Misschien accepteert jouw browser geen cookies en javascript. Via Google vind je hierover meer informatie.

Ik ben mijn wachtwoord kwijt.
Klik op de startpagina op 'Je wachtwoord vergeten?' om een nieuw wachtwoord aan te vragen.

Ik wil de frequentie van de herinneringsmail wijzigen, waar kan dat?
Dit kan je zelf instellen op je profielpagina. Klik na inloggen op de knop 'Naar mijn profiel' of kies in het menu 'Mijn geluk' voor 'mijn profiel'. Hier heb je de mogelijkheid om je herinnerings-frequentie te wijzigen zodat je naar wens vaker, minder vaak of niet herinnert wilt worden om mee te doen.

Ik wil helemaal niet meer meedoen, hoe kan ik dat doorgeven?
Dit kan je doorgeven via je profielpagina. Klik na inloggen op de knop 'Naar mijn profiel' of kies in het menu 'Mijn geluk' voor 'mijn profiel'. Op je profielpagina kies je vervolgens voor 'Uitschrijven'.