home onderzoek team nieuws faq jouw geluksgereedschap
 

Nieuws

Nieuws- en persberichten

Wat is jouw geluksverhaal?

Maak jij actief gebruik van de Gelukswijzer en wil je vertellen wat je eraan hebt (gehad)? De mooiste verhalen komen in een boekje over het effect van geluk op je gezondheid.
Lees verder

Waarom optimisten langer leven

Always look on the bright side of life,’ zong de Britse komediegroep Monty Python in 1979 al. En nu blijkt dat ze daarmee niet alleen een catchy hit te pakken hadden, maar ook nog eens een wetenschappelijke...
Lees verder

3 simpele manieren om je humeur een boost te geven

Over gelukkig zijn kunnen we natuurlijk uren praten, filosoferen en nadenken, maar er zijn ook genoeg dingen die we kunnen doén om ons onmiddellijk beter te voelen. En die dingen zijn ook nog eens makkelijk dan je denkt. Wij zetten de...
Lees verder

Dit is waarom we vaker op vakantie moeten

Als je nog niet op vakantie bent geweest, is de kans groot dat je nog gaat. Het zomerseizoen is immers de tijd dat wij Nederland massaal verruilen voor iets een zonniger bestemming. Even geen werkstress en meetings maar niets dan ultieme ontspanning. Lees verder

Minder Facebook, meer geluk?

Kijk in een willekeurige treincoupé subtiel mee op de telefoonschermen van je medereizigers en het Facebooklogo zal waarschijnlijk meerdere keren oplichten. Facebook is immers een deel van onze dagelijks routine geworden. Als de trein...
Lees verder

De maakbaarheid van geluk

Tik in google het woord ‘geluk’ in en er verschijnen duizenden quotes op je beeldscherm. Van Lev Tolstoi tot Ghandi en van Aristoteles tot Abraham Lincoln. Allemaal hadden ze er wel iets over te zeggen. Niet zo gek ook...
Lees verder

Waarom het beste nog moet komen

Voor veel mensen is ouder worden geen reden om razend enthousiast te zijn. Het verstrijken van de tijd associëren we vaker met negatieve dingen (denk: aftakeling en verlies) dan positieve. Bovendien worden we slapper, rimpeliger...  Lees verder

Lach en leef langer en gelukkiger

Hoe word ik gelukkig? Al eeuwenlang zijn mensen op zoek naar het antwoord op die vraag. Het ultieme geluksmiddel blijkt simpeler dan gedacht: je moet niet gelukkig worden, maar gelukkig zijn!
Lees verder

Waarom je sterker bent dan je denkt

Sir Thomas Browne schreef in 1642: ‘Ik ben de gelukkigste man op aarde. Ik heb iets in me dat armoe kan omzetten in rijkdom, tegenslag in voorspoed. Ik ben onkwetsbaard; het lot kan me nergens raken.’ Klinkt heerlijk, niet?
Lees verder

3 manieren om gelukkiger te zijn op je werk

Soms heb je het he-le-maal gehad: je baas lijkt te denken je álle problemen van de afdeling moet oplossen, je computer loopt constant vast... Andere baan dan maar?
Lees verder
Eerdere berichten

3 tips om je goede voornemens waar te maken

Gezonder eten, die kerstkilo’s eraf sporten, stoppen met roken of eindelijk meer tijd maken voor je vrienden… veel mensen beginnen 2015 met een waslijst aan goede voornemens. Maar hoe maak je ze waar?

Uit onderzoek van psycholoog Richard Wiseman van de universiteit van Herfordshire blijkt helaas dat nog geen kwart van de mensen zich weet te houden aan zijn goede voornemens.

Dat we beter zijn in het verzinnen van doelen, dan in het uitvoeren ervan, komt deels doordat we meestal niet bedenken hoe we onze goede voornemens ten uitvoer gaan brengen. Terwijl dat laatste essentieel is voor het slagen van je plannen. Want een doel bedenken en dan maar hopen dat je vanzelf de juiste keuzes maakt, is niet genoeg.

3 tips om je goede voornemens te realiseren:

1. Verzin een ‘als-dan’-scenario
Stel, je wil graag gezonder eten en minder snoepen. Bedenk dan van te voren wat je gaat doen als je trek krijgt in een snack. Bijvoorbeeld: ‘als ik zin heb in iets lekkers, neem ik wat gedroogd fruit in plaats van een stuk chocola.’ Doordat je al bedacht hebt wat je gaat doen, wordt het makkelijker om je goede voornemen haast gedachteloos uit te voeren.

2. Focus op het proces en niet het einddoel
Uit onderzoek van de Universiteit van Californië in Los Angeles blijkt dat mensen die zich concentreerden op wat er moest gebeuren om hun doel te halen, uiteindelijk meer succes hadden dan mensen die alleen maar droomden van het einddoel. Wil je afvallen, focus dan op de stappen die je moet zetten om dat te bereiken (bijvoorbeeld 2 keer per week sporten, salades eten bij de lunch en ’s avonds een appel in plaats van chocola) en niet alleen op het gehoopte resultaat (minder kilo’s op de weegschaal).

3. Ga ervan uit dat je een keer mislukt 
Maar laat je vervolgens niet ontmoedigen. Bedenk in plaats daarvan waarom je jezelf niet aan je goede voornemens wist te houden. Was je moe, gestrest, voelde je sociale druk? Door zorgvuldig te kijken naar wat er precies gebeurde op het moment dat je besloot om toch dat stuk taart te  bestellen in plaats van een salade, kun je die hindernissen de volgende keer wellicht omzeilen.

Wil je meer inzicht in wat jou gelukkig maakt? Doe ook mee met het nationale geluksonderzoek van de Erasmus Universiteit en coöperatie VGZ. Vul het gebruiksvriendelijke geluksdagboek in en ontdek welke levensstijl jou het meest gelukkigmaakt.

       

Geplaatst 02-01-2015