home onderzoek team nieuws faq jouw geluksgereedschap
 

Nieuws

Nieuws- en persberichten

Wat is jouw geluksverhaal?

Maak jij actief gebruik van de Gelukswijzer en wil je vertellen wat je eraan hebt (gehad)? De mooiste verhalen komen in een boekje over het effect van geluk op je gezondheid.
Lees verder

Waarom optimisten langer leven

Always look on the bright side of life,’ zong de Britse komediegroep Monty Python in 1979 al. En nu blijkt dat ze daarmee niet alleen een catchy hit te pakken hadden, maar ook nog eens een wetenschappelijke...
Lees verder

3 simpele manieren om je humeur een boost te geven

Over gelukkig zijn kunnen we natuurlijk uren praten, filosoferen en nadenken, maar er zijn ook genoeg dingen die we kunnen doén om ons onmiddellijk beter te voelen. En die dingen zijn ook nog eens makkelijk dan je denkt. Wij zetten de...
Lees verder

Dit is waarom we vaker op vakantie moeten

Als je nog niet op vakantie bent geweest, is de kans groot dat je nog gaat. Het zomerseizoen is immers de tijd dat wij Nederland massaal verruilen voor iets een zonniger bestemming. Even geen werkstress en meetings maar niets dan ultieme ontspanning. Lees verder

Minder Facebook, meer geluk?

Kijk in een willekeurige treincoupé subtiel mee op de telefoonschermen van je medereizigers en het Facebooklogo zal waarschijnlijk meerdere keren oplichten. Facebook is immers een deel van onze dagelijks routine geworden. Als de trein...
Lees verder

De maakbaarheid van geluk

Tik in google het woord ‘geluk’ in en er verschijnen duizenden quotes op je beeldscherm. Van Lev Tolstoi tot Ghandi en van Aristoteles tot Abraham Lincoln. Allemaal hadden ze er wel iets over te zeggen. Niet zo gek ook...
Lees verder

Waarom het beste nog moet komen

Voor veel mensen is ouder worden geen reden om razend enthousiast te zijn. Het verstrijken van de tijd associëren we vaker met negatieve dingen (denk: aftakeling en verlies) dan positieve. Bovendien worden we slapper, rimpeliger...  Lees verder

Lach en leef langer en gelukkiger

Hoe word ik gelukkig? Al eeuwenlang zijn mensen op zoek naar het antwoord op die vraag. Het ultieme geluksmiddel blijkt simpeler dan gedacht: je moet niet gelukkig worden, maar gelukkig zijn!
Lees verder

Waarom je sterker bent dan je denkt

Sir Thomas Browne schreef in 1642: ‘Ik ben de gelukkigste man op aarde. Ik heb iets in me dat armoe kan omzetten in rijkdom, tegenslag in voorspoed. Ik ben onkwetsbaard; het lot kan me nergens raken.’ Klinkt heerlijk, niet?
Lees verder

3 manieren om gelukkiger te zijn op je werk

Soms heb je het he-le-maal gehad: je baas lijkt te denken je álle problemen van de afdeling moet oplossen, je computer loopt constant vast... Andere baan dan maar?
Lees verder
Eerdere berichten

Groot onderzoek naar geluk samen met Verzekeraarscombinatie UVIT

De Erasmus Universiteit Rotterdam gaat samen met zorgverzekeraar Zorgverzekeraar Univé-VGZ-IZA-Trias (UVIT) langdurig en grootschalig onderzoek verrichten naar geluk. Op woensdag 18 maart 2009 ondertekenen de zorgverzekeraar en het Rotterdams Instituut voor Sociaal-wetenschappelijk BeleidsOnderzoek BV (RISBO) een contract voor dit langdurig onderzoek.

Gelukkige mensen blijven langer gezond, presteren beter op hun werk, en zijn in staat meer betekenisvolle relaties met anderen aan te gaan dan ongelukkige mensen. Uitgangspunt is daarom om diepgaand onderzoek te verrichten naar de beïnvloedbaarheid van geluk op macro- en op microniveau. Op macro niveau hangt geluk voor een belangrijk deel samen met de kwaliteit van een samenleving, zo blijkt uit de World Database of Happiness van Veenhoven. Op micro niveau hangt geluk - naast erfelijke aanleg - voor een belangrijk deel samen met de specifieke levensstijl van mensen.

Het grootschalig en langdurig onderzoek start dit voorjaar. In samenwerking met zorgverzekeraar UVIT zullen levensstijlen en geluk van duizenden Nederlanders nauwgezet door de tijd worden gevolgd. Hierbij krijgen deelnemers aan het onderzoek direct feedback over hun geluksniveau in vergelijking tot andere deelnemers. Op termijn kan worden onderzocht welke levensstijl leidt tot meer geluk, afhankelijk van de specifieke levensomstandigheden waarin mensen verkeren. Hiermee hopen beide partijen bij te dragen aan geluk en gezondheid in Nederland en hopen zij de wetenschappelijke kennis over geluk te verdiepen.

Het onderzoek wordt binnen de Faculteit Sociale Wetenschappen uitgevoerd bij Sociologie, onder leiding van prof.dr. Ruut Veenhoven, Arbeids- en Organisatiepsychologie en prof.dr. Arnold B. Bakker, en het RISBO Contract Research, onder leiding van drs. Wido Oerlemans.

Het onderzoek past in de traditie die de EUR heeft op het gebied van langlopende projecten voor het verzamelen van onderzoekgegevens, zoals voor de World Database of Happiness en het Generatie R project, waarbij over 25 jaar kinderen in hun ontwikkeling worden gevolgd.

Nadere informatie:
Uitsluitend voor de redactie:
Marjolein Kooistra, Faculteit der Sociale Wetenschappen, tel. (010) 408 2135
e-mail: kooistra@fsw.eur.nl
donderdag, 19 maart 2009

       

Geplaatst 19-03-2009