home onderzoek team nieuws faq jouw geluksgereedschap
 

Nieuws

Nieuws- en persberichten

Wat is jouw geluksverhaal?

Maak jij actief gebruik van de Gelukswijzer en wil je vertellen wat je eraan hebt (gehad)? De mooiste verhalen komen in een boekje over het effect van geluk op je gezondheid.
Lees verder

Waarom optimisten langer leven

Always look on the bright side of life,’ zong de Britse komediegroep Monty Python in 1979 al. En nu blijkt dat ze daarmee niet alleen een catchy hit te pakken hadden, maar ook nog eens een wetenschappelijke...
Lees verder

3 simpele manieren om je humeur een boost te geven

Over gelukkig zijn kunnen we natuurlijk uren praten, filosoferen en nadenken, maar er zijn ook genoeg dingen die we kunnen doén om ons onmiddellijk beter te voelen. En die dingen zijn ook nog eens makkelijk dan je denkt. Wij zetten de...
Lees verder

Dit is waarom we vaker op vakantie moeten

Als je nog niet op vakantie bent geweest, is de kans groot dat je nog gaat. Het zomerseizoen is immers de tijd dat wij Nederland massaal verruilen voor iets een zonniger bestemming. Even geen werkstress en meetings maar niets dan ultieme ontspanning. Lees verder

Minder Facebook, meer geluk?

Kijk in een willekeurige treincoupé subtiel mee op de telefoonschermen van je medereizigers en het Facebooklogo zal waarschijnlijk meerdere keren oplichten. Facebook is immers een deel van onze dagelijks routine geworden. Als de trein...
Lees verder

De maakbaarheid van geluk

Tik in google het woord ‘geluk’ in en er verschijnen duizenden quotes op je beeldscherm. Van Lev Tolstoi tot Ghandi en van Aristoteles tot Abraham Lincoln. Allemaal hadden ze er wel iets over te zeggen. Niet zo gek ook...
Lees verder

Waarom het beste nog moet komen

Voor veel mensen is ouder worden geen reden om razend enthousiast te zijn. Het verstrijken van de tijd associëren we vaker met negatieve dingen (denk: aftakeling en verlies) dan positieve. Bovendien worden we slapper, rimpeliger...  Lees verder

Lach en leef langer en gelukkiger

Hoe word ik gelukkig? Al eeuwenlang zijn mensen op zoek naar het antwoord op die vraag. Het ultieme geluksmiddel blijkt simpeler dan gedacht: je moet niet gelukkig worden, maar gelukkig zijn!
Lees verder

Waarom je sterker bent dan je denkt

Sir Thomas Browne schreef in 1642: ‘Ik ben de gelukkigste man op aarde. Ik heb iets in me dat armoe kan omzetten in rijkdom, tegenslag in voorspoed. Ik ben onkwetsbaard; het lot kan me nergens raken.’ Klinkt heerlijk, niet?
Lees verder

3 manieren om gelukkiger te zijn op je werk

Soms heb je het he-le-maal gehad: je baas lijkt te denken je álle problemen van de afdeling moet oplossen, je computer loopt constant vast... Andere baan dan maar?
Lees verder
Eerdere berichten

Uniek "mobieltjes-onderzoek" naar vakantiegeluk van kinderen

Kinderen die op vakantie gaan voelen zich tijdens de vakantie gelukkiger dan kinderen die thuisblijven. En vakantiegaande kinderen uit pleeggezinnen en woongroepen profiteren hiervan het meest. Dit blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam dat in samenwerking met Nationaal Fonds Kinderhulp is uitgevoerd.

Bijzonder is de wijze waarop het onderzoek is uitgevoerd. Hierbij zijn geen vragenlijsten of interviews toegepast, zoals meestal gebeurt, maar is gebruik gemaakt van mobiele telefoons. Hiermee is het geluksgevoel in de zomervakantieperiode van meer dan 200 kinderen en jongeren in de leeftijd van 11-18 jaar real-time onderzocht. Deze nieuwe wijze van onderzoek doen heet experience sampling. Mobiele telefonie maakt het mogelijk om veranderende emoties, zoals het ervaren van geluk door de tijd heen, te onderzoeken. De kinderen ontvingen gedurende drie weken driemaal per dag een SMS-bericht, waarbij gevraagd werd naar hun geluksgevoel (rapportcijfer van 1 tot 10).

Het onderzoek bevestigt deels de verwachtingen, namelijk dat kinderen tijdelijk gelukkiger worden van op vakantie gaan. Toch leverde het onderzoek interessante inzichten op. Uit huisgeplaatste kinderen beoordeelden hun geluksgevoel tijdens de vakantie met gemiddeld een 8.2, terwijl het geluksgevoel bleef steken op een 7 voor kinderen die niet op vakantie gingen. Deze gelukstoename is veel groter dan bij de groep thuiswonenden kinderen. Zij beoordeelden hun geluksgevoel tijdens de vakantie gemiddeld met een 7.4 terwijl kinderen die niet op vakantie gingen hun geluksgevoel met een 7.2 beoordeelden.

Dr. Wido Oerlemans en Prof. Dr. Ruut Veenhoven, beiden verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, probeerden met dit onderzoek een nieuwe techniek uit om het geluksgevoel te meten bij adolescenten. De mobiele telefonieoptie sluit goed aan bij doelgroepen voor wie het beantwoorden van een simpele gevoelsvraag (Hoe gelukkig voel je je op dit moment?) gemakkelijker is dan het invullen van een abstracte vragenlijst met stellingen.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Nationaal Fonds Kinderhulp, met ondersteuning van telecomaanbieder Nemesys, die de mobiele telefoons beschikbaar stelde. Kinderhulp zet zich al 50 jaar in voor kinderen die een steuntje in de rug verdienen, bijvoorbeeld omdat zij opgroeien in een pleeggezin of woongroep. Dit aantal is de laatste tien jaar verdubbeld: 33.000 kinderen kunnen door omstandigheden niet meer thuis wonen. Van alle jongeren tot 18 jaar gaat 20% nooit op vakantie.

Bekijk hier de reportage bij Hart van Nederland (SBS6)

       

Geplaatst 25-10-2010