home onderzoek team nieuws faq jouw geluksgereedschap
 

Nieuws

Nieuws- en persberichten

Wat is jouw geluksverhaal?

Maak jij actief gebruik van de Gelukswijzer en wil je vertellen wat je eraan hebt (gehad)? De mooiste verhalen komen in een boekje over het effect van geluk op je gezondheid.
Lees verder

Waarom optimisten langer leven

Always look on the bright side of life,’ zong de Britse komediegroep Monty Python in 1979 al. En nu blijkt dat ze daarmee niet alleen een catchy hit te pakken hadden, maar ook nog eens een wetenschappelijke...
Lees verder

3 simpele manieren om je humeur een boost te geven

Over gelukkig zijn kunnen we natuurlijk uren praten, filosoferen en nadenken, maar er zijn ook genoeg dingen die we kunnen doén om ons onmiddellijk beter te voelen. En die dingen zijn ook nog eens makkelijk dan je denkt. Wij zetten de...
Lees verder

Dit is waarom we vaker op vakantie moeten

Als je nog niet op vakantie bent geweest, is de kans groot dat je nog gaat. Het zomerseizoen is immers de tijd dat wij Nederland massaal verruilen voor iets een zonniger bestemming. Even geen werkstress en meetings maar niets dan ultieme ontspanning. Lees verder

Minder Facebook, meer geluk?

Kijk in een willekeurige treincoupé subtiel mee op de telefoonschermen van je medereizigers en het Facebooklogo zal waarschijnlijk meerdere keren oplichten. Facebook is immers een deel van onze dagelijks routine geworden. Als de trein...
Lees verder

De maakbaarheid van geluk

Tik in google het woord ‘geluk’ in en er verschijnen duizenden quotes op je beeldscherm. Van Lev Tolstoi tot Ghandi en van Aristoteles tot Abraham Lincoln. Allemaal hadden ze er wel iets over te zeggen. Niet zo gek ook...
Lees verder

Waarom het beste nog moet komen

Voor veel mensen is ouder worden geen reden om razend enthousiast te zijn. Het verstrijken van de tijd associëren we vaker met negatieve dingen (denk: aftakeling en verlies) dan positieve. Bovendien worden we slapper, rimpeliger...  Lees verder

Lach en leef langer en gelukkiger

Hoe word ik gelukkig? Al eeuwenlang zijn mensen op zoek naar het antwoord op die vraag. Het ultieme geluksmiddel blijkt simpeler dan gedacht: je moet niet gelukkig worden, maar gelukkig zijn!
Lees verder

Waarom je sterker bent dan je denkt

Sir Thomas Browne schreef in 1642: ‘Ik ben de gelukkigste man op aarde. Ik heb iets in me dat armoe kan omzetten in rijkdom, tegenslag in voorspoed. Ik ben onkwetsbaard; het lot kan me nergens raken.’ Klinkt heerlijk, niet?
Lees verder

3 manieren om gelukkiger te zijn op je werk

Soms heb je het he-le-maal gehad: je baas lijkt te denken je álle problemen van de afdeling moet oplossen, je computer loopt constant vast... Andere baan dan maar?
Lees verder
Eerdere berichten

Sociale activiteiten scoren het hoogst op geluksgevoel

Ouderen gelukkiger door afwisseling van activiteit en rust

Een combinatie van een actieve leefstijl en voldoende rust verhoogt het dagelijks geluksgevoel onder ouderen. Dit blijkt uit een onderzoek van Dr Wido Oerlemans, prof.dr. Arnoud Bakker en prof.dr. Ruut Veenhoven Finding the key to happy aging: A day reconstruction study of happines gepubliceerd in het Journal of Gerontology: Psychological Sciences. Voor het onderzoek hebben 438 ouderen in de leeftijd van 55 tot 88 jaar gedurende vijf jaar maandelijks een geluksdagboek ingevuld.

Uit het onderzoek blijkt dat ouderen die meer tijd besteden aan activiteiten in de sociale, fysieke en cognitieve sfeer zich substantieel gelukkiger voelen dan ouderen die meer tijd besteden aan rusten of aan huishoudelijke taken. Echter, ouderen besteden gemiddeld 55% van hun tijd aan huishoudelijke taken en 30% aan uitrusten, terwijl ouderen slechts 15% van hun tijd spendeerden aan sociale, fysieke, of cognitieve activiteiten. Ouderen waardeerden huishoudelijke taken met een gemiddeld gelukscijfer van 7,3, terwijl uitrusten werd gewaardeerd met een 7,8. Ouderen waardeerden fysieke activiteiten met een 8,2, cognitieve activiteiten met een 8,3 en sociale activiteiten met een 8,4.

Bovendien blijkt dat ouderen met een betere tijdsbalans tussen actief bezig zijn en rusten gemiddeld één punt gelukkiger zijn dan ouderen met een zeer passieve of juist een zeer actieve leefstijl. Daarnaast speelt ook persoonlijkheid een rol. Ouderen die bovengemiddeld extravert zijn worden gelukkiger van sociale activiteiten dan ouderen die laag scoren op extraversie.

Geluksdagboekonderzoek

Het onderzoek heeft gebruik gemaakt van online geluksdagboekjes zoals die zijn in te vullen op de GeluksWijzer. Tijdens het onderzoek werden ouderen maandelijks opgeroepen om zo’n online geluksdagboek bij te houden. Hierbij keken ouderen terug op de voorgaande dag. Zij gaven aan welke activiteiten ze hadden uitgevoerd vanaf het opstaan tot het naar bed gaan. Daarbij gaven ouderen hun activiteiten een geluksgevoelcijfer van 0 (zeer ongelukkig) tot 10 (zeer gelukkig). De 438 ouderen rapporteerden in totaal 79.181 activiteiten en bijbehorende gelukscijfers. Een groot voordeel van dagboekonderzoek is dat het beter aansluit bij de directe belevingswereld en gevoelens van bijvoorbeeld ouderen dan studies die andere methoden toepassen.

GeluksWijzer

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 40% van ons geluk samenhangt met onze dagelijkse leefstijl. Het is dus zaak om te weten wat voor levensstijl het meest bevorderlijk is voor geluk. Omdat we niet allemaal hetzelfde zijn moeten we vooral te weten komen wat voor levensstijl het best past bij wat voor mensen. Dit wordt onderzocht met de GeluksWijzer, een website waarop mensen een GeluksDagboek kunnen bijhouden. Daarmee krijgen deelnemers beter zicht op wat hun dagelijks geluk bepaalt. Ze kunnen zich ook vergelijken met andere mensen en zien of die met een andere tijdbesteding beter af zijn of niet. Als veel mensen langere tijd meedoen ontstaat ook zicht op de gevolgen van grote keuzen in het leven, zoals het stichten van een gezin of vroeg met pensioen gaan.

De GeluksWijzer is een gezamenlijk project van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Coöperatie VGZ. Het GeluksWijzer project wordt geleid door dr. Wido Oerlemans, prof.dr. Arnold Bakker en prof.dr. Ruut Veenhoven.

Nadere informatie:

Publicatie: Oerlemans, W. G. M., Bakker, A. B., & Veenhoven, R. (2011). Finding the key to happy aging: A day reconstruction study of happiness. Journal of Gerontology: Psychological Sciences, 66B(6), 665-674.

Meer informatie en opvragen artikel:

Marjolein Kooistra, mediarelaties Faculteit der Sociale Wetenschappen, tel. 010 4082135, e-mail: kooistra@fsw.eur.nl

       

Geplaatst 27-09-2012