home onderzoek team nieuws faq jouw geluksgereedschap
 

Nieuws

Nieuws- en persberichten

Schrijf je in voor de ESSB Panelstudie van de Erasmus Universiteit Rotterdam!

In de laatste decennia zijn er veel nieuwe werkvormen ontstaan als gevolg van twee grote trends op de Nederlandse arbeidsmarkt: Flexibilisering en technologisering van werk. Daarom start de Erasmus Universiteit Rotterdam een groot, onafhankelijk panelonderzoek met als doel de effecten van flexibilisering en technologisering van werk nader te onderzoeken voor zowel traditionele als nieuwe groepen werkenden. Hierbij onderzoeken we met name (verschillen in) ervaren kwaliteit van arbeidsomstandigheden en het welzijn van werkend Nederland.
Lees verder

Wat is jouw geluksverhaal?

Maak jij actief gebruik van de Gelukswijzer en wil je vertellen wat je eraan hebt (gehad)? De mooiste verhalen komen in een boekje over het effect van geluk op je gezondheid.
Lees verder

Waarom optimisten langer leven

Always look on the bright side of life,’ zong de Britse komediegroep Monty Python in 1979 al. En nu blijkt dat ze daarmee niet alleen een catchy hit te pakken hadden, maar ook nog eens een wetenschappelijke...
Lees verder

3 simpele manieren om je humeur een boost te geven

Over gelukkig zijn kunnen we natuurlijk uren praten, filosoferen en nadenken, maar er zijn ook genoeg dingen die we kunnen doén om ons onmiddellijk beter te voelen. En die dingen zijn ook nog eens makkelijk dan je denkt. Wij zetten de...
Lees verder

Dit is waarom we vaker op vakantie moeten

Als je nog niet op vakantie bent geweest, is de kans groot dat je nog gaat. Het zomerseizoen is immers de tijd dat wij Nederland massaal verruilen voor iets een zonniger bestemming. Even geen werkstress en meetings maar niets dan ultieme ontspanning. Lees verder

Minder Facebook, meer geluk?

Kijk in een willekeurige treincoupé subtiel mee op de telefoonschermen van je medereizigers en het Facebooklogo zal waarschijnlijk meerdere keren oplichten. Facebook is immers een deel van onze dagelijks routine geworden. Als de trein...
Lees verder

De maakbaarheid van geluk

Tik in google het woord ‘geluk’ in en er verschijnen duizenden quotes op je beeldscherm. Van Lev Tolstoi tot Ghandi en van Aristoteles tot Abraham Lincoln. Allemaal hadden ze er wel iets over te zeggen. Niet zo gek ook...
Lees verder

Waarom het beste nog moet komen

Voor veel mensen is ouder worden geen reden om razend enthousiast te zijn. Het verstrijken van de tijd associëren we vaker met negatieve dingen (denk: aftakeling en verlies) dan positieve. Bovendien worden we slapper, rimpeliger...  Lees verder

Lach en leef langer en gelukkiger

Hoe word ik gelukkig? Al eeuwenlang zijn mensen op zoek naar het antwoord op die vraag. Het ultieme geluksmiddel blijkt simpeler dan gedacht: je moet niet gelukkig worden, maar gelukkig zijn!
Lees verder

Waarom je sterker bent dan je denkt

Sir Thomas Browne schreef in 1642: ‘Ik ben de gelukkigste man op aarde. Ik heb iets in me dat armoe kan omzetten in rijkdom, tegenslag in voorspoed. Ik ben onkwetsbaard; het lot kan me nergens raken.’ Klinkt heerlijk, niet?
Lees verder
Eerdere berichten

Waarom het beste nog moet komen

Voor veel mensen is ouder worden geen reden om razend enthousiast te zijn. Het verstrijken van de tijd associëren we vaker met negatieve dingen (denk: aftakeling en verlies) dan positieve. Bovendien worden we slapper, rimpeliger, kunnen we soms minder goed horen of zien en die handstand waar tieners de hand niet voor omdraaien? Die kunnen we op latere leeftijd wel vergeten.

Toch is er goed nieuws voor de mensen die als een berg opzien tegen het ouder worden. Uit onderzoek van Haase en Poulin van Northwestern University is namelijk gebleken dat sommige dingen wél beter worden met de leeftijd. In hun onderzoek werden bijna 200.000 proefpersonen uit 83 landen 26 jaar lang gevolgd. Zo ontdekten ze dat met de jaren ook het vertrouwen toeneemt. En mensen die meer vertrouwen hebben, zijn eerder geneigd zaken van de positieve kant te bekijken. Daardoor zijn ze milder, zien ze sneller het beste in hun medemens en zijn ze eerder geneigd kleine teleurstellingen te vergeven. En dat blijkt een briljante formule om het geluksniveau een handje te helpen.

Een goed vooruitzicht dus. Misschien helpt die gedachte je als je momenteel bezig bent de beruchte ‘midlife-crisis’ te doorstaan. Wetenschappers Blanchflower en Oswald ontdekten namelijk in een onderzoek onder 500.000 Amerikanen en Europeanen dat ons geluksniveau een U-bocht maakt. Begin twintig zijn we erg gelukkig, daarna daalt het geluksniveau jarenlang tot ongeveer eind veertig. Vanaf ons vijftigste levensjaar krabbelt de lijn langzaam maar zeker weer op tot begin 70. We zijn dan net zo gelukkig als toen we 20 waren. Maar tussen 70 en 85 worden we zelfs nóg gelukkiger. Daarna neemt het wel weer af.

Nu kun je je natuurlijk afvragen waarom mensen op leeftijd dan niet de hele dag als een blij ei rondhuppelen? Op die vraag vonden onderzoekers van de Stanford University een antwoord. Zij stellen namelijk dat het constant ervaren van positieve emoties helemaal niet per se betekent dat iemand gelukkiger is. Ook vervelende emoties horen nu eenmaal bij het leven en juist een goede balans tussen de twee versterkt het geluksniveau. Omdat veel oudere mensen door schade en schande goed weten waar hun sterke én zwakke punten zitten, zijn ze ook emotioneel stabieler. Bovendien zijn ze zich bewuster van hun sterfelijkheid en daardoor minder snel geneigd om hun kostbare tijd te verspillen aan zaken en zorgen die op de lange termijn helemaal niet zo belangrijk blijken te zijn.

Dus binnenkort een verjaardag in het vooruitzicht? Deze blog is reden genoeg om het dit jaar extra uitbundig te vieren. Je hebt tenslotte iets om naar uit te kijken. Tot je vijfentachtigste verjaardag dan. 

Wil je meer inzicht in wat jou gelukkig maakt? Doe ook mee met het nationale geluksonderzoek van de Erasmus Universiteit en coöperatie VGZ. Vul het gebruiksvriendelijke geluksdagboek in en ontdek welke levensstijl jou het meest gelukkig maakt.

       

Geplaatst 14-07-2015