home onderzoek team nieuws faq jouw geluksgereedschap
 

Nieuws

Nieuws- en persberichten

Schrijf je in voor de ESSB Panelstudie van de Erasmus Universiteit Rotterdam!

In de laatste decennia zijn er veel nieuwe werkvormen ontstaan als gevolg van twee grote trends op de Nederlandse arbeidsmarkt: Flexibilisering en technologisering van werk. Daarom start de Erasmus Universiteit Rotterdam een groot, onafhankelijk panelonderzoek met als doel de effecten van flexibilisering en technologisering van werk nader te onderzoeken voor zowel traditionele als nieuwe groepen werkenden. Hierbij onderzoeken we met name (verschillen in) ervaren kwaliteit van arbeidsomstandigheden en het welzijn van werkend Nederland.
Lees verder

Wat is jouw geluksverhaal?

Maak jij actief gebruik van de Gelukswijzer en wil je vertellen wat je eraan hebt (gehad)? De mooiste verhalen komen in een boekje over het effect van geluk op je gezondheid.
Lees verder

Waarom optimisten langer leven

Always look on the bright side of life,’ zong de Britse komediegroep Monty Python in 1979 al. En nu blijkt dat ze daarmee niet alleen een catchy hit te pakken hadden, maar ook nog eens een wetenschappelijke...
Lees verder

3 simpele manieren om je humeur een boost te geven

Over gelukkig zijn kunnen we natuurlijk uren praten, filosoferen en nadenken, maar er zijn ook genoeg dingen die we kunnen doén om ons onmiddellijk beter te voelen. En die dingen zijn ook nog eens makkelijk dan je denkt. Wij zetten de...
Lees verder

Dit is waarom we vaker op vakantie moeten

Als je nog niet op vakantie bent geweest, is de kans groot dat je nog gaat. Het zomerseizoen is immers de tijd dat wij Nederland massaal verruilen voor iets een zonniger bestemming. Even geen werkstress en meetings maar niets dan ultieme ontspanning. Lees verder

Minder Facebook, meer geluk?

Kijk in een willekeurige treincoupé subtiel mee op de telefoonschermen van je medereizigers en het Facebooklogo zal waarschijnlijk meerdere keren oplichten. Facebook is immers een deel van onze dagelijks routine geworden. Als de trein...
Lees verder

De maakbaarheid van geluk

Tik in google het woord ‘geluk’ in en er verschijnen duizenden quotes op je beeldscherm. Van Lev Tolstoi tot Ghandi en van Aristoteles tot Abraham Lincoln. Allemaal hadden ze er wel iets over te zeggen. Niet zo gek ook...
Lees verder

Waarom het beste nog moet komen

Voor veel mensen is ouder worden geen reden om razend enthousiast te zijn. Het verstrijken van de tijd associëren we vaker met negatieve dingen (denk: aftakeling en verlies) dan positieve. Bovendien worden we slapper, rimpeliger...  Lees verder

Lach en leef langer en gelukkiger

Hoe word ik gelukkig? Al eeuwenlang zijn mensen op zoek naar het antwoord op die vraag. Het ultieme geluksmiddel blijkt simpeler dan gedacht: je moet niet gelukkig worden, maar gelukkig zijn!
Lees verder

Waarom je sterker bent dan je denkt

Sir Thomas Browne schreef in 1642: ‘Ik ben de gelukkigste man op aarde. Ik heb iets in me dat armoe kan omzetten in rijkdom, tegenslag in voorspoed. Ik ben onkwetsbaard; het lot kan me nergens raken.’ Klinkt heerlijk, niet?
Lees verder
Eerdere berichten

De maakbaarheid van geluk

Tik in google het woord ‘geluk’ in en er verschijnen duizenden quotes op je beeldscherm. Van Lev Tolstoi tot Ghandi en van Aristoteles tot Abraham Lincoln. Allemaal hadden ze er wel iets over te zeggen. Niet zo gek ook, want het is nu eenmaal iets wat zo’n beetje ieder mens op deze aardbol bezighoudt. Gelukkig zijn, in wat voor omstandigheden dan ook, wordt beschouwd als groot goed. Het is niet voor niets dat mooi vormgegeven quotes over het bereiken van geluk op Facebookpagina’s binnen no time heel wat likes kunnen verwachten en zelfhulpboeken in boekhandels niet aan te slepen zijn en grote kans maken op een plekje op de bestsellerlijst.

Maar heeft dat eigenlijk wel zin? Is geluk maakbaar en een kwestie van gewoon heel hard proberen of ligt het gecompliceerder? De wetenschap neigt in ieder geval naar het laatste. In tientallen onderzoeken is bewezen dat het actief proberen om je gelukkiger te voelen of zelfs - als je dan toch optimistisch bezig bent - het ultieme geluk te bereiken, er juist voor zorgt dat je geluksniveau wordt ondermijnt. Uit verschillende studies blijkt namelijk dat mensen die domweg gelukkig zijn, ook echt letterlijk domweg gelukkig zijn. Ze denken er niet over na, houden niet bij in hoeverre ze vandaag gelukkiger zijn dan gisteren en zijn er doorgaans gewoon niet zo mee bezig. Terwijl mensen die minder gelukkig zijn juist heel introspectief zijn, veel nadenken over hun eigen gevoelens en gedrag en hoog scoren op tests waarin zelfbewustzijn wordt gemeten.

Een van de onderzoeken die dit bewijst is van de University van Pittsburgh. Zij vroegen vier groepen mensen naar hetzelfde muziekstuk te luisteren. Sommigen met de opdracht hun geluk tijden het luisteren te monitoren, sommigen met de vraag actief te proberen gelukkiger te zijn, anderen met de instructie het allebei te doen en de laatste groep zonder verdere toelichting. Uiteindelijk bleek dat de groepen die een opdracht hadden gekregen een minder fijne ervaring hadden dan de groep die gewoon mocht genieten van de muziek. Sterker nog, ze voelden zich zelfs ellendiger dan vóór het experiment. Ze hadden immers een opdracht gekregen en daarin gefaald.

Eenzelfde soort resultaat kwam voort uit een tweede studie van dezelfde onderzoekers waarbij bijna vijfhonderd mensen eind december werd gevraagd naar hun plannen voor Oudejaarsavond. Bijna over heel de wereld een moment voor feestvieren en samenzijn en waarvoor de verwachtingen vaak hoog oplopen. Wat bleek? Mensen die de meeste tijd, moeite en geld stoken in de voorbereidingen van de avond, bleken achteraf juist een minder positief gevoel over te houden aan de feestavond dan de groep die het op zich af liet komen.

Van alle uitspraken over geluk, lijkt die van Nathaniel Hawthorne dus misschien nog wel het dichtstbij te komen. Hij vergeleek geluk met een vlinder. “Wanneer je hem tracht te grijpen blijft hij altijd net buiten je bereik; maar wanneer je rustig blijft zitten komt hij misschien op je hand zitten.”

Wil je meer geluk uit je leven halen? Doe dan mee met de GeluksWijzer van de Erasmus Universiteit en coöperatie VGZ. Dat helpt bij het vinden van een levensstijl die goed bij je past. Onderzoek heeft aangetoond dat de GeluksWijzer werkt.

       

Geplaatst 22-07-2015