home onderzoek team nieuws faq jouw geluksgereedschap
 

Nieuws

Nieuws- en persberichten

Schrijf je in voor de ESSB Panelstudie van de Erasmus Universiteit Rotterdam!

In de laatste decennia zijn er veel nieuwe werkvormen ontstaan als gevolg van twee grote trends op de Nederlandse arbeidsmarkt: Flexibilisering en technologisering van werk. Daarom start de Erasmus Universiteit Rotterdam een groot, onafhankelijk panelonderzoek met als doel de effecten van flexibilisering en technologisering van werk nader te onderzoeken voor zowel traditionele als nieuwe groepen werkenden. Hierbij onderzoeken we met name (verschillen in) ervaren kwaliteit van arbeidsomstandigheden en het welzijn van werkend Nederland.
Lees verder

Wat is jouw geluksverhaal?

Maak jij actief gebruik van de Gelukswijzer en wil je vertellen wat je eraan hebt (gehad)? De mooiste verhalen komen in een boekje over het effect van geluk op je gezondheid.
Lees verder

Waarom optimisten langer leven

Always look on the bright side of life,’ zong de Britse komediegroep Monty Python in 1979 al. En nu blijkt dat ze daarmee niet alleen een catchy hit te pakken hadden, maar ook nog eens een wetenschappelijke...
Lees verder

3 simpele manieren om je humeur een boost te geven

Over gelukkig zijn kunnen we natuurlijk uren praten, filosoferen en nadenken, maar er zijn ook genoeg dingen die we kunnen doén om ons onmiddellijk beter te voelen. En die dingen zijn ook nog eens makkelijk dan je denkt. Wij zetten de...
Lees verder

Dit is waarom we vaker op vakantie moeten

Als je nog niet op vakantie bent geweest, is de kans groot dat je nog gaat. Het zomerseizoen is immers de tijd dat wij Nederland massaal verruilen voor iets een zonniger bestemming. Even geen werkstress en meetings maar niets dan ultieme ontspanning. Lees verder

Minder Facebook, meer geluk?

Kijk in een willekeurige treincoupé subtiel mee op de telefoonschermen van je medereizigers en het Facebooklogo zal waarschijnlijk meerdere keren oplichten. Facebook is immers een deel van onze dagelijks routine geworden. Als de trein...
Lees verder

De maakbaarheid van geluk

Tik in google het woord ‘geluk’ in en er verschijnen duizenden quotes op je beeldscherm. Van Lev Tolstoi tot Ghandi en van Aristoteles tot Abraham Lincoln. Allemaal hadden ze er wel iets over te zeggen. Niet zo gek ook...
Lees verder

Waarom het beste nog moet komen

Voor veel mensen is ouder worden geen reden om razend enthousiast te zijn. Het verstrijken van de tijd associëren we vaker met negatieve dingen (denk: aftakeling en verlies) dan positieve. Bovendien worden we slapper, rimpeliger...  Lees verder

Lach en leef langer en gelukkiger

Hoe word ik gelukkig? Al eeuwenlang zijn mensen op zoek naar het antwoord op die vraag. Het ultieme geluksmiddel blijkt simpeler dan gedacht: je moet niet gelukkig worden, maar gelukkig zijn!
Lees verder

Waarom je sterker bent dan je denkt

Sir Thomas Browne schreef in 1642: ‘Ik ben de gelukkigste man op aarde. Ik heb iets in me dat armoe kan omzetten in rijkdom, tegenslag in voorspoed. Ik ben onkwetsbaard; het lot kan me nergens raken.’ Klinkt heerlijk, niet?
Lees verder
Eerdere berichten

Minder Facebook, meer geluk?

Kijk in een willekeurige treincoupé subtiel mee op de telefoonschermen van je medereizigers en het Facebooklogo zal waarschijnlijk meerdere keren oplichten. Facebook is immers een deel van onze dagelijks routine geworden. Als de trein vertraging heeft checken we snel even wat onze online vrienden uitspoken. En hoe vaak scrollen we niet gedachteloos door onze tijdlijn terwijl we een serie kijken of het moment uitstellen dat we toch echt aan die vervelende klus moeten beginnen?

In 2014 maakten ruim achthonderd miljoen mensen dagelijks gebruik van Facebook. Sinds de eerste gebruikers zich registreerden in 2004 is het platform meer en meer deel gaan uitmaken van ons dagelijks leven. Maar wat voor invloed heeft al dat gebruik van het sociale medium eigenlijk?

Verschillende wetenschappers aan de Universiteit van Michigan deden onderzoek onder een groep jongvolwassenen en ontdekten dat veelvuldig gebruik van Facebook ervoor kan zorgen dat het geluksniveau daalt. Twee weken lang kregen de proefpersonen vijf keer per dag een sms’je met vragen over hun Facebookgebruik en gemoedstoestand op dat moment.

Na afloop van het onderzoek bleek dat hoe meer de proefpersonen Facebook gebruikten tijdens een bepaalde periode, hoe slechter hun humeur was. Ook werden de proefpersonen aan het begin en het eind van de studie gevraagd met een cijfer aan te geven hoe tevreden ze over het algemeen waren over hun leven. De deelnemers die het vaakst gebruik maakten van Facebook, gaven na twee weken lagere cijfers dan degenen de groep die minder op de website keek.

Nu kan dat natuurlijk komen doordat mensen Facebook vooral gebruiken als ze zich sowieso al slecht voelen. Bijvoorbeeld doordat ze zich vervelen of eenzaam zijn. Of ze hebben liefdesverdriet en scannen eindeloos het profiel van De Ex. Een logische gedachte, maar ook daar deden de wetenschappers onderzoek naar. Zo ontdekten ze dat die theorie niet klopt. Mensen die zich slecht voelen pakken hun tijdlijn er niet eerder bij dan mensen die lekker in hun vel zitten.

Regelmatige sociale interactie maakt mensen gelukkiger. Dat is in talloze onderzoeken al bewezen. Maar als dat contact vooral indirect en online gebeurt, blijkt nu dat dat het geluksgevoel juist kan ondermijnen. Reden genoeg om die browser maar eens af te sluiten, nadat je dit bericht geliked hebt natuurlijk.

Wil je meer geluk uit je leven halen? Doe dan mee met de GeluksWijzer van de Erasmus Universiteit en coöperatie VGZ. Dat helpt bij het vinden van een levensstijl die goed bij je past. Onderzoek heeft aangetoond dat de GeluksWijzer werkt.

       

Geplaatst 29-07-2015