home onderzoek team nieuws faq jouw geluksgereedschap
 

Nieuws

Nieuws- en persberichten

Schrijf je in voor de ESSB Panelstudie van de Erasmus Universiteit Rotterdam!

In de laatste decennia zijn er veel nieuwe werkvormen ontstaan als gevolg van twee grote trends op de Nederlandse arbeidsmarkt: Flexibilisering en technologisering van werk. Daarom start de Erasmus Universiteit Rotterdam een groot, onafhankelijk panelonderzoek met als doel de effecten van flexibilisering en technologisering van werk nader te onderzoeken voor zowel traditionele als nieuwe groepen werkenden. Hierbij onderzoeken we met name (verschillen in) ervaren kwaliteit van arbeidsomstandigheden en het welzijn van werkend Nederland.
Lees verder

Wat is jouw geluksverhaal?

Maak jij actief gebruik van de Gelukswijzer en wil je vertellen wat je eraan hebt (gehad)? De mooiste verhalen komen in een boekje over het effect van geluk op je gezondheid.
Lees verder

Waarom optimisten langer leven

Always look on the bright side of life,’ zong de Britse komediegroep Monty Python in 1979 al. En nu blijkt dat ze daarmee niet alleen een catchy hit te pakken hadden, maar ook nog eens een wetenschappelijke...
Lees verder

3 simpele manieren om je humeur een boost te geven

Over gelukkig zijn kunnen we natuurlijk uren praten, filosoferen en nadenken, maar er zijn ook genoeg dingen die we kunnen doén om ons onmiddellijk beter te voelen. En die dingen zijn ook nog eens makkelijk dan je denkt. Wij zetten de...
Lees verder

Dit is waarom we vaker op vakantie moeten

Als je nog niet op vakantie bent geweest, is de kans groot dat je nog gaat. Het zomerseizoen is immers de tijd dat wij Nederland massaal verruilen voor iets een zonniger bestemming. Even geen werkstress en meetings maar niets dan ultieme ontspanning. Lees verder

Minder Facebook, meer geluk?

Kijk in een willekeurige treincoupé subtiel mee op de telefoonschermen van je medereizigers en het Facebooklogo zal waarschijnlijk meerdere keren oplichten. Facebook is immers een deel van onze dagelijks routine geworden. Als de trein...
Lees verder

De maakbaarheid van geluk

Tik in google het woord ‘geluk’ in en er verschijnen duizenden quotes op je beeldscherm. Van Lev Tolstoi tot Ghandi en van Aristoteles tot Abraham Lincoln. Allemaal hadden ze er wel iets over te zeggen. Niet zo gek ook...
Lees verder

Waarom het beste nog moet komen

Voor veel mensen is ouder worden geen reden om razend enthousiast te zijn. Het verstrijken van de tijd associëren we vaker met negatieve dingen (denk: aftakeling en verlies) dan positieve. Bovendien worden we slapper, rimpeliger...  Lees verder

Lach en leef langer en gelukkiger

Hoe word ik gelukkig? Al eeuwenlang zijn mensen op zoek naar het antwoord op die vraag. Het ultieme geluksmiddel blijkt simpeler dan gedacht: je moet niet gelukkig worden, maar gelukkig zijn!
Lees verder

Waarom je sterker bent dan je denkt

Sir Thomas Browne schreef in 1642: ‘Ik ben de gelukkigste man op aarde. Ik heb iets in me dat armoe kan omzetten in rijkdom, tegenslag in voorspoed. Ik ben onkwetsbaard; het lot kan me nergens raken.’ Klinkt heerlijk, niet?
Lees verder
Eerdere berichten

Dit is waarom we vaker op vakantie moeten

Als je nog niet op vakantie bent geweest, is de kans groot dat je nog gaat. Het zomerseizoen is immers de tijd dat wij Nederland massaal verruilen voor iets een zonniger bestemming. Even geen werkstress en meetings maar niets dan ultieme ontspanning. Of dat hopen we in ieder geval. En dit alles dan bij voorkeur op een plek waar de zee warm, de lucht blauw en de wijn koud is. Vakantie is voor velen de ultieme gelegenheid om even te ontsnappen aan de sleur van het dagelijks leven. Geen stress, geen werk, zon, zee en strand. Dáár worden we pas echt gelukkig van. Toch?

Volgens de Nederlandse wetenschapper Jeroen Nawijn zijn vakantievierders inderdaad iets gelukkiger dan thuisblijvers. Maar die toename in geluk is helaas maar van korte duur. Dat ontdekten hij samen met andere onderzoekers door 1530 proefpersonen te bestuderen, waarvan 974 ook daadwerkelijk op vakantie gingen. Na een vakantie voelden de proefpersonen zich niet per se beter dan de mensen die er helemaal niet tussenuit waren geweest. En binnen maximaal twee weken was de invloed van een trip op het geluksniveau zelfs helemaal verdwenen. De mensen die het meeste (en langdurigste) effect van de vakantie merkten, waren vooral degenen die hun vakantie als ‘heel ontspannen’ bestempelden. Wat dat precies inhoudt, is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar kleine kans dat jengelende kinderen op de achterbank of naast je in het vliegtuig, gesjouw met te zware koffers of een hotel waar de airconditioning kapot is daaronder vallen. Maar lees voordat je die trip naar Zuid-Frankrijk cancelt nog even verder, want er is gelukkig meer.

Dezelfde onderzoekers ontdekten namelijk dat het grootste effect van een vakantie niet na maar voor een uitje te zien is. In de weken voor vertrek verbeterde het humeur van de proefpersonen aanzienlijk. Bij sommigen was die toename van het geluksniveau al tot acht weken voor aanvang van de reis te zien. Niet zo gek ook, want het vooruitzicht op een zonovergoten vakantie maakt een saaie vergadering tenslotte een stuk draaglijker. En als een zeurende schoonouder je zeventien keer in de week belt, kun je dat net even beter hebben met een periode van legitieme onbereikbaarheid in de nabije toekomst.

En als je het zo bekijkt, kun je dus beter meerdere keren per jaar een korte trip plannen, dan één lange vakantie in de zomer. In dat geval maakt het namelijk helemaal niet uit dat het effect van zo’n vakantie snel weer wegebt. Voor je geluksniveau een dieptepunt bereikt, ben jij allang weer je volgende reis aan het plannen. Bora Bora, here we come!

Wil je meer geluk uit je leven halen? Doe dan mee met de GeluksWijzer van de Erasmus Universiteit en coöperatie VGZ. Dat helpt bij het vinden van een levensstijl die goed bij je past. Onderzoek heeft aangetoond dat de GeluksWijzer werkt.

       

Geplaatst 18-08-2015