home onderzoek team nieuws faq jouw geluksgereedschap
 

Nieuws

Nieuws- en persberichten

Schrijf je in voor de ESSB Panelstudie van de Erasmus Universiteit Rotterdam!

In de laatste decennia zijn er veel nieuwe werkvormen ontstaan als gevolg van twee grote trends op de Nederlandse arbeidsmarkt: Flexibilisering en technologisering van werk. Daarom start de Erasmus Universiteit Rotterdam een groot, onafhankelijk panelonderzoek met als doel de effecten van flexibilisering en technologisering van werk nader te onderzoeken voor zowel traditionele als nieuwe groepen werkenden. Hierbij onderzoeken we met name (verschillen in) ervaren kwaliteit van arbeidsomstandigheden en het welzijn van werkend Nederland.
Lees verder

Wat is jouw geluksverhaal?

Maak jij actief gebruik van de Gelukswijzer en wil je vertellen wat je eraan hebt (gehad)? De mooiste verhalen komen in een boekje over het effect van geluk op je gezondheid.
Lees verder

Waarom optimisten langer leven

Always look on the bright side of life,’ zong de Britse komediegroep Monty Python in 1979 al. En nu blijkt dat ze daarmee niet alleen een catchy hit te pakken hadden, maar ook nog eens een wetenschappelijke...
Lees verder

3 simpele manieren om je humeur een boost te geven

Over gelukkig zijn kunnen we natuurlijk uren praten, filosoferen en nadenken, maar er zijn ook genoeg dingen die we kunnen doén om ons onmiddellijk beter te voelen. En die dingen zijn ook nog eens makkelijk dan je denkt. Wij zetten de...
Lees verder

Dit is waarom we vaker op vakantie moeten

Als je nog niet op vakantie bent geweest, is de kans groot dat je nog gaat. Het zomerseizoen is immers de tijd dat wij Nederland massaal verruilen voor iets een zonniger bestemming. Even geen werkstress en meetings maar niets dan ultieme ontspanning. Lees verder

Minder Facebook, meer geluk?

Kijk in een willekeurige treincoupé subtiel mee op de telefoonschermen van je medereizigers en het Facebooklogo zal waarschijnlijk meerdere keren oplichten. Facebook is immers een deel van onze dagelijks routine geworden. Als de trein...
Lees verder

De maakbaarheid van geluk

Tik in google het woord ‘geluk’ in en er verschijnen duizenden quotes op je beeldscherm. Van Lev Tolstoi tot Ghandi en van Aristoteles tot Abraham Lincoln. Allemaal hadden ze er wel iets over te zeggen. Niet zo gek ook...
Lees verder

Waarom het beste nog moet komen

Voor veel mensen is ouder worden geen reden om razend enthousiast te zijn. Het verstrijken van de tijd associëren we vaker met negatieve dingen (denk: aftakeling en verlies) dan positieve. Bovendien worden we slapper, rimpeliger...  Lees verder

Lach en leef langer en gelukkiger

Hoe word ik gelukkig? Al eeuwenlang zijn mensen op zoek naar het antwoord op die vraag. Het ultieme geluksmiddel blijkt simpeler dan gedacht: je moet niet gelukkig worden, maar gelukkig zijn!
Lees verder

Waarom je sterker bent dan je denkt

Sir Thomas Browne schreef in 1642: ‘Ik ben de gelukkigste man op aarde. Ik heb iets in me dat armoe kan omzetten in rijkdom, tegenslag in voorspoed. Ik ben onkwetsbaard; het lot kan me nergens raken.’ Klinkt heerlijk, niet?
Lees verder




Eerdere berichten

3 simpele manieren om je humeur een boost te geven

Over gelukkig zijn kunnen we natuurlijk uren praten, filosoferen en nadenken, maar er zijn ook genoeg dingen die we kunnen doén om ons onmiddellijk beter te voelen. En die dingen zijn ook nog eens makkelijk dan je denkt. Wij zetten de drie simpelste manieren voor ‘geluk in een handomdraai’ voor je op een rij. Geen dank!

1.     Spreek een onbekende aan

Iedereen die wel eens met het openbaar vervoer heeft gereisd, kent de ongeschreven regels. Maak zo min mogelijk oogcontact, hou zoveel ruimte als fysiek mogelijk is tussen jou en je medereizigers en wat er ook gebeurt: Begin Geen Gesprek. Zo kom je die treinreis wel door. Maar wie het net even anders aanpakt komt niet alleen van A naar B, maar houdt er ook nog een beter humeur aan over. Onderzoekers Epley en Schroeder ontdekten dat een kort praatje met een vreemde kan zorgen voor gelukkiger gevoel. In een experiment met treinpassagiers in Chigago vroegen zij de ene helft om een praatje aan te knopen met degene naast hen in de trein. De andere helft van de groep volgde de standaard regels en hield de lippen stijf op elkaar. Na afloop bleek dat de mensen die een gesprek begonnen zich beter voelden dan degenen die dat niet deden. En dat terwijl bijna alle deelnemers vooraf voorspelden dat ze zich fijner zouden voelen als ze in stilte de reis doorbrachten.

2. Zet een vrolijk nummer op (en probeer je beter te voelen) 

Het kan een behoorlijke opluchting zijn om na een rotdag op je werk de volumeknop een paar tandjes omhoog te draaien en mee te blèren met je favoriete nummer. Wil je er ook nog een gelukkiger gevoel aan overhouden, dan kan het helpen om geen sentimentele ballad op te zetten, maar een vrolijk deuntje. Wetenschappers Ferguson en Sheldon van de Universiteit van Missouri ontdekten namelijk dat muziek onze gemoedstoestand kan beïnvloeden als we daar ons best voor doen. Zij vroegen in een experiment twee groepen proefpersonen naar uitgesproken positieve muziek te luisteren (denk: Pharrel’s ‘Happy’ of ‘Three little birds’ van Bob Marley). De ene helft met de instructie om actief te proberen zich beter te voelen, de andere helft zonder opdracht. De personen die naar de vrolijke muziek luisterden én zich tegelijkertijd actief probeerden gelukkiger te voelen, bleken na afloop in een beter humeur.

3. Eet een wortel (of ander groente en fruit) 

Gezond zijn is fijn. Zover was je waarschijnlijk zelf ook al. Maar kan het eten van meer appels, bananen of broccoli je ook echt gelukkiger maken? Onderzoekers van de Universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland zeggen van wel. Zij lieten ruim vierhonderd mensen dertien dagen lang een eetdagboek bijhouden. In diezelfde periode vulde zij ook dagelijks vragenlijsten in over hun gemoedstoestand. Op de dagen dat de proefpersonen aangaven veel fruit en groente te hebben gegeten, voelden ze zich niet alleen gelukkiger, maar scoorden ze ook hoger op gevoelens van nieuwsgierigheid en creativiteit. ‘An apple a day..’ houdt dus niet alleen de dokter op afstand, maar doet ook wonderen voor je geluksniveau. Zoiets kan natuurlijk alleen maar een win-winsituatie genoemd worden.

Wil je meer geluk uit je leven halen? Doe dan mee met de GeluksWijzer van de Erasmus Universiteit en coöperatie VGZ. Dat helpt bij het vinden van een levensstijl die goed bij je past. Onderzoek heeft aangetoond dat de GeluksWijzer werkt.

       

Geplaatst 15-09-2015