home onderzoek team nieuws faq jouw geluksgereedschap
 

Nieuws

Nieuws- en persberichten

3 manieren om gelukkiger te zijn op je werk

Soms heb je het he-le-maal gehad: je baas lijkt te denken je álle problemen van de afdeling moet oplossen, je computer loopt constant vast... Andere baan dan maar?
Lees verder

Drie manieren om te stoppen met piekeren

Heb je de neiging om te blijven hangen in negatieve gedachten die beginnen met ‘stel dat…’ of ‘wat als…’? Piekeren kan je behoorlijk uit je slaap houden en ongelukkig maken. Hier drie tips..
Lees verder

20 minuten bewegen, 12 uur geluk

Dé tip om gezonder en gelukkiger te worden? Ga meer bewegen! Of je nu van wandelen houdt, een fiets-freak bent of liever gaat squashen… wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat regelmatig sporten heel belangrijk is voor je humeur.
Lees verder

Word je gelukkig van de zon? (Het antwoord zal je verrassen)

Het is lente! En wat is nou beter voor je humeur dan opstaan terwijl de eerste zonnestralen langs de kieren van de gordijnen naar binnenvallen? Met blote voeten in je schoenen? ‘Met zonder’ jas naar buiten?
Lees verder

Drie positieve tips voor een gelukkige relatie

Misschien gaat het even iets minder lekker, of willen jullie juist net zo gelukkig blijven als dat jullie nu zijn. Hoe zorg je ervoor dat je je relatie behoudt op een liefdevolle manier? Wij hebben drie positieve tips voor je.
Lees verder

Wat je niet moet doen na een drukke werkdag

Het kan zo’n fijn vooruitzicht zijn na een hectische dag op kantoor vol vergaderingen en klagende collega’s: een avond op de bank. Een beetje zappen, of drie afleveringen van je favoriete serie kijken…
Lees verder

Gelukkiger worden met de GeluksWijzer

De blogberichten van GeluksWijzer eindigen altijd met de oproep om het geluksdagboek in vullen. Uit eerste onderzoek blijkt nu dat je hiervan gelukkiger wordt. Kun je wel een beetje extra levensgeluk gebruiken? Probeer de GeluksWijzer eens!
Lees verder

Koester je vriendschappen

Goede vrienden zijn onmisbaar. Ze slaan een arm om je heen als je in de put zit, of staan met een fles champagne voor de deur als je iets te vieren hebt. Maar ook wetenschappelijk is het bewezen dat goede vrienden je gelukkiger en gezonder maken.
Lees verder

3 manieren om je onmiddellijk beter te voelen

Er staat een kilometerslange file, de trein heeft wéér vertraging of de hond heeft op je mooiste paar schoenen lopen kauwen- kortom: irritatie! Gelukkig zijn er genoeg manieren om je humeur een oppepper te geven.
Lees verder

Schrijven maakt gelukkig

Een van de simpelste gelukstips die je bijna overal kunt toepassen is: schrijf het op. Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar ‘expressief schrijven’ en die laten veelbelovende resultaten zien.
Lees verder




Eerdere berichten Nieuwere berichten

Wees lief voor jezelf

Misschien ben je gewend om jezelf er verbaal flink van langs te geven als je in je eigen ogen hebt gefaald. Misschien denk je dat zelfkritiek juist motiveert om voortaan beter je best te doen, meer te presteren, vooruit te komen in het leven.

Helaas werkt dit vaak averechts, zegt Kristin Neff, onderzoeker aan de universiteit van Texas. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar het fenomeen ‘zelfcompassie’ en weet inmiddels beter: lief zijn voor jezelf is over het algemeen een betere motivator dan streng zijn.

In haar gelijknamige boek vergelijkt Neff zelfcompassie met de liefde die je voelt voor je kind. Zeg je tegen hem of haar ‘wat ben je toch een luie sukkel’ als hij thuiskomt met een slecht rapport? Nee, omdat je weet dat hij daardoor de volgende keer waarschijnlijk slechter zal presteren. Waarom zou je dan wel op die manier tegen jezelf praten? 

Overigens hoef je niet bang te zijn dat je uit pure zelfcompassie nooit meer je bed uit komt, zegt Neff in een interview. ‘Uit onze onderzoeken blijkt dat aardig, begripvol en ondersteunend zijn voor jezelf, persoonlijke groei juist stimuleert. Het zorgt er echt niet voor dat je de lat opeens een stuk lager legt.’

Mensen die veel kritiek hebben op zichzelf, lopen bovendien meer risico op het ontwikkelen van angst- en depressieklachten. In die zin wordt zelfcompassie geassocieerd met minder faalangst, gepieker en perfectionisme. Ook zorgt het ervoor dat mensen beter kunnen omgaan met negatieve gebeurtenissen.

Dat blijkt onder andere uit een serie experimenten van wetenschappers van Duke University. Zij vroegen een aantal studenten om terug te denken aan onprettige ervaringen, zich hypothetische situaties voor te stellen waarin ze faalden of voor gek werden gezet én om persoonlijke informatie te delen met anderen- die vervolgens ambivalent reageerden. De studenten die vooraf hoog hadden gescoord op zelfcompassie, reageerden minder fel, hadden naderhand minder last van negatieve gedachten en konden hun problemen beter in perspectief plaatsen dan studenten die over weinig zelfcompassie beschikten.

Die resultaten sluiten aan bij andere onderzoeken naar dit fenomeen, waaruit blijkt dat mensen die oprecht begrip tonen voor zichzelf over het algemeen optimistischer, dankbaarder en flexibeler zijn en zich meer verbonden voelen met anderen.

Overigens kun je zelfcompassie aanleren, óók als je een sterk ontwikkelde innerlijke criticus hebt. Onderzoekers van York University lieten mensen een week lang elke dag waarderende brieven schrijven naar zichzelf. Zelfs na zes maanden voelden de deelnemers zich nog steeds gelukkiger en positiever dan de controlegroep. Probeer het eens!

Wil je meer inzicht in wat jou gelukkig maakt? Doe ook mee met het nationale geluksonderzoek van de Erasmus Universiteit en coöperatie VGZ. Vul het gebruiksvriendelijke geluksdagboek in en ontdek welke levensstijl jou het meest gelukkig maakt.

       

Geplaatst 05-02-2015