home onderzoek team nieuws faq jouw geluksgereedschap
 

Nieuws

Nieuws- en persberichten

3 manieren om gelukkiger te zijn op je werk

Soms heb je het he-le-maal gehad: je baas lijkt te denken je álle problemen van de afdeling moet oplossen, je computer loopt constant vast... Andere baan dan maar?
Lees verder

Drie manieren om te stoppen met piekeren

Heb je de neiging om te blijven hangen in negatieve gedachten die beginnen met ‘stel dat…’ of ‘wat als…’? Piekeren kan je behoorlijk uit je slaap houden en ongelukkig maken. Hier drie tips..
Lees verder

20 minuten bewegen, 12 uur geluk

Dé tip om gezonder en gelukkiger te worden? Ga meer bewegen! Of je nu van wandelen houdt, een fiets-freak bent of liever gaat squashen… wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat regelmatig sporten heel belangrijk is voor je humeur.
Lees verder

Word je gelukkig van de zon? (Het antwoord zal je verrassen)

Het is lente! En wat is nou beter voor je humeur dan opstaan terwijl de eerste zonnestralen langs de kieren van de gordijnen naar binnenvallen? Met blote voeten in je schoenen? ‘Met zonder’ jas naar buiten?
Lees verder

Drie positieve tips voor een gelukkige relatie

Misschien gaat het even iets minder lekker, of willen jullie juist net zo gelukkig blijven als dat jullie nu zijn. Hoe zorg je ervoor dat je je relatie behoudt op een liefdevolle manier? Wij hebben drie positieve tips voor je.
Lees verder

Wat je niet moet doen na een drukke werkdag

Het kan zo’n fijn vooruitzicht zijn na een hectische dag op kantoor vol vergaderingen en klagende collega’s: een avond op de bank. Een beetje zappen, of drie afleveringen van je favoriete serie kijken…
Lees verder

Gelukkiger worden met de GeluksWijzer

De blogberichten van GeluksWijzer eindigen altijd met de oproep om het geluksdagboek in vullen. Uit eerste onderzoek blijkt nu dat je hiervan gelukkiger wordt. Kun je wel een beetje extra levensgeluk gebruiken? Probeer de GeluksWijzer eens!
Lees verder

Koester je vriendschappen

Goede vrienden zijn onmisbaar. Ze slaan een arm om je heen als je in de put zit, of staan met een fles champagne voor de deur als je iets te vieren hebt. Maar ook wetenschappelijk is het bewezen dat goede vrienden je gelukkiger en gezonder maken.
Lees verder

3 manieren om je onmiddellijk beter te voelen

Er staat een kilometerslange file, de trein heeft wéér vertraging of de hond heeft op je mooiste paar schoenen lopen kauwen- kortom: irritatie! Gelukkig zijn er genoeg manieren om je humeur een oppepper te geven.
Lees verder

Schrijven maakt gelukkig

Een van de simpelste gelukstips die je bijna overal kunt toepassen is: schrijf het op. Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar ‘expressief schrijven’ en die laten veelbelovende resultaten zien.
Lees verder




Eerdere berichten Nieuwere berichten

3 manieren om je onmiddellijk beter te voelen

Er staat een kilometerslange file, de trein heeft wéér vertraging of de hond heeft op je mooiste paar schoenen lopen kauwen- kortom: irritatie! Gelukkig zijn er genoeg wetenschappelijk bewezen manieren om je humeur een oppepper te geven. Voor je het weet schijnt de zon weer.

1 Knuffel!

Iemand omarmen zorgt voor de afgifte van oxytocine, het zogenaamde feel good hormoon. Dankzij oxytocine voelen we ons haast onmiddellijk kalmer, blijer en minder gestrest. Uit een onderzoek van de universiteit van North Carolina blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen die regelmatig knuffelen met hun partner een lagere bloeddruk  en hartslag hebben.  En uit een Australische studie blijkt dat van de mannen die regelmatig hun dierbaren omarmen, 75% zich hierdoor meer verbonden voelt met de mensen die belangrijk voor hen zijn. Neuro-econoom Paul Zak raadt zelfs aan om dagelijks een keer of 8 te knuffelen. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat mensen die meer oxytocine aanmaken, gelukkiger zijn,’ aldus Zak in een lezing op TED.com.

2 Glimlach, ook al meen je het (nog) niet

Zodra je gaat lachen, of er nou reden toe is of niet, worden stresshormonen als cortisol en adrenaline onderdrukt en krijgen humeur-bevorderende stofjes als endorfine juist ruim baan. Uit een studie van de universiteit van Stanford bleek dat door te lachen, hetzelfde deel in het brein wordt gestimuleerd dat gedrag als eten en seks beloond met de afgifte van dopamine.
Bovendien helpt het je hartslag laag houden in stressvolle tijden, blijkt uit een grappig onderzoek genaamd ‘Grin and Bear it’. Hierin werden universiteitsstudenten onderworpen aan pittige taken, terwijl sommigen moesten glimlachen met behulp van Chinese eetstokjes tussen hun lippen. Hierdoor krulden hun mondhoeken automatisch omhoog en stonden ook hun oogspieren in de zogenaamde lach-stand. Na de tests hadden ze een lagere hartslag dan hun medestudenten die serieus moesten kijken.

3 Denk terug aan blije tijden

Nostalgie blijkt een snelle route te zijn naar een goed gevoel.  Uit onderzoek van de universiteit van Southampton blijkt het ophalen van prettige herinneringen- aan een vakantie, een geweldig feest, een romantisch diner met je geliefde- zorgt voor een groter gevoel van verbondenheid en de toename van positieve gevoelens. Dit wordt bevestigd door wetenschappers van Loyola universiteit, die ontdekten dat 20 minuten per dag terugdenken aan blije tijden, ervoor zorgde dat proefpersonen zich gelukkiger voelden dan de week ervoor én positiever waren over hun huidige leven. Last van de blues? Maak eens een lijstje met bijzondere momenten in het verleden, blader door een fotoalbum of haal herinneringen op met een goede vriend.

Wil je meer inzicht in wat jou gelukkig maakt? Doe ook mee met het nationale geluksonderzoek van de Erasmus Universiteit en coöperatie VGZ. Vul het gebruiksvriendelijke geluksdagboek in en ontdek welke levensstijl jou het meest gelukkig maakt.

       

Geplaatst 25-02-2015