home onderzoek team nieuws faq jouw geluksgereedschap
 

Nieuws

Nieuws- en persberichten

3 manieren om gelukkiger te zijn op je werk

Soms heb je het he-le-maal gehad: je baas lijkt te denken je álle problemen van de afdeling moet oplossen, je computer loopt constant vast... Andere baan dan maar?
Lees verder

Drie manieren om te stoppen met piekeren

Heb je de neiging om te blijven hangen in negatieve gedachten die beginnen met ‘stel dat…’ of ‘wat als…’? Piekeren kan je behoorlijk uit je slaap houden en ongelukkig maken. Hier drie tips..
Lees verder

20 minuten bewegen, 12 uur geluk

Dé tip om gezonder en gelukkiger te worden? Ga meer bewegen! Of je nu van wandelen houdt, een fiets-freak bent of liever gaat squashen… wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat regelmatig sporten heel belangrijk is voor je humeur.
Lees verder

Word je gelukkig van de zon? (Het antwoord zal je verrassen)

Het is lente! En wat is nou beter voor je humeur dan opstaan terwijl de eerste zonnestralen langs de kieren van de gordijnen naar binnenvallen? Met blote voeten in je schoenen? ‘Met zonder’ jas naar buiten?
Lees verder

Drie positieve tips voor een gelukkige relatie

Misschien gaat het even iets minder lekker, of willen jullie juist net zo gelukkig blijven als dat jullie nu zijn. Hoe zorg je ervoor dat je je relatie behoudt op een liefdevolle manier? Wij hebben drie positieve tips voor je.
Lees verder

Wat je niet moet doen na een drukke werkdag

Het kan zo’n fijn vooruitzicht zijn na een hectische dag op kantoor vol vergaderingen en klagende collega’s: een avond op de bank. Een beetje zappen, of drie afleveringen van je favoriete serie kijken…
Lees verder

Gelukkiger worden met de GeluksWijzer

De blogberichten van GeluksWijzer eindigen altijd met de oproep om het geluksdagboek in vullen. Uit eerste onderzoek blijkt nu dat je hiervan gelukkiger wordt. Kun je wel een beetje extra levensgeluk gebruiken? Probeer de GeluksWijzer eens!
Lees verder

Koester je vriendschappen

Goede vrienden zijn onmisbaar. Ze slaan een arm om je heen als je in de put zit, of staan met een fles champagne voor de deur als je iets te vieren hebt. Maar ook wetenschappelijk is het bewezen dat goede vrienden je gelukkiger en gezonder maken.
Lees verder

3 manieren om je onmiddellijk beter te voelen

Er staat een kilometerslange file, de trein heeft wéér vertraging of de hond heeft op je mooiste paar schoenen lopen kauwen- kortom: irritatie! Gelukkig zijn er genoeg manieren om je humeur een oppepper te geven.
Lees verder

Schrijven maakt gelukkig

Een van de simpelste gelukstips die je bijna overal kunt toepassen is: schrijf het op. Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar ‘expressief schrijven’ en die laten veelbelovende resultaten zien.
Lees verder




Eerdere berichten Nieuwere berichten

Drie positieve tips voor een gelukkige relatie

Misschien gaat het even iets minder lekker, of willen jullie graag zo gelukkig blijven als dat jullie nu zijn. Hoe zorg je ervoor dat je je relatie behoud op een liefdevolle manier? Wij hebben drie positieve tips voor je.

1 Wees positief

‘Heb je nou nóg de vuilnis niet buiten gezet?’ ‘Waarom laat ja al-tijd je kleren slingeren?’ ‘Wil je nou alwéér voetbal/De wereld draait door/Heel Holland Bakt kijken?’… Kibbelen lijkt er een beetje bij te horen in een relatie. Maar doe het niet te vaak. Dat lijkt een open deur, maar wel een met wetenschappelijke basis. Professor John Gottman van de universiteit van Washington ontdekte namelijk dat de verhouding tussen positieve en negatieve opmerkingen 5 : 1 is. Oftewel, tegenover 1 kritische noot, moeten tenminste 5 liefdevolle reacties staan. Een gemiddelde van 3 kattige opmerkingen tegenover 1 liefdevolle, kan erop duiden dat de relatie geen lang leven beschoren is.

Zorg ook dat je positief bent als je partner een succes(je) behaalt. Uit een onderzoek onder 79 stellen gepubliceerd in het Journal of Personality en Social Psychology blijkt dat mensen die enthousiast en bemoedigend reageren op een triomf van hun geliefde, een grotere kans hebben lang bij elkaar te blijven dan stellen die lauwtjes zeggen ‘joh, leuk voor je’.

2 Koester vrolijke herinneringen

Koppels die samen kunnen lachen, en herinneringen ophalen aan momenten dat ze in een deuk lagen, zijn over het algemeen gelukkiger in hun relatie. Dat blijkt uit onderzoek van sociaal psycholoog Doris Bazzini van de Apalachian State University. Waarom een lach-herinnering zo’n boost geeft in tevredenheid over je relatie, is niet helemaal duidelijk, maar Bazzini doet een gok: ‘Het betekent dat je samen iets speciaals deelt en dat versterkt de onderlinge band.’

3 Have fun!

‘Hoe meer plezier je hebt samen met je partner, en hoe meer je er bent voor elkaar, hoe gelukkiger je relatie op den duur wordt,’ zegt psycholoog Howard Markman van de universiteit van Denver die hier uitvoerig onderzoek naar heeft gedaan. Simpelweg meer tijd samen doorbrengen- van gezellig een filmpje kijken op de bank tot uit eten gaan- is helaas niet voldoende. Wat wel? Nieuwe dingen uitproberen, blijkt uit diverse onderzoeken van de State University in New York. In één studie kregen stellen uit de ene groep de opdracht om samen heen en weer te lopen in een kamer. De stellen in de controlegroep werden aan polsen en enkels vastgebonden en moesten samen een bal door de kamer duwen. Na afloop werd aan alle koppels gevraagd hoe blij ze waren met hun huidige relatie. De partners die de uitdagende oefening hadden moeten doen, lieten een significante stijging in liefde en tevredenheid zien. Om het vuur weer aan te wakkeren hoef je je overigens niet aan je geliefde vast te ketenen. Salsalessen nemen of samen naar een karaokebar gaan, werkt óók.

Wil je meer inzicht in wat jou gelukkig maakt? Doe ook mee met het nationale geluksonderzoek van de Erasmus Universiteit en coöperatie VGZ. Vul het gebruiksvriendelijke geluksdagboek in en ontdek welke levensstijl jou het meest gelukkig maakt.

       

Geplaatst 09-04-2015