home onderzoek team nieuws faq jouw geluksgereedschap
 

Nieuws

Nieuws- en persberichten

3 manieren om gelukkiger te zijn op je werk

Soms heb je het he-le-maal gehad: je baas lijkt te denken je álle problemen van de afdeling moet oplossen, je computer loopt constant vast... Andere baan dan maar?
Lees verder

Drie manieren om te stoppen met piekeren

Heb je de neiging om te blijven hangen in negatieve gedachten die beginnen met ‘stel dat…’ of ‘wat als…’? Piekeren kan je behoorlijk uit je slaap houden en ongelukkig maken. Hier drie tips..
Lees verder

20 minuten bewegen, 12 uur geluk

Dé tip om gezonder en gelukkiger te worden? Ga meer bewegen! Of je nu van wandelen houdt, een fiets-freak bent of liever gaat squashen… wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat regelmatig sporten heel belangrijk is voor je humeur.
Lees verder

Word je gelukkig van de zon? (Het antwoord zal je verrassen)

Het is lente! En wat is nou beter voor je humeur dan opstaan terwijl de eerste zonnestralen langs de kieren van de gordijnen naar binnenvallen? Met blote voeten in je schoenen? ‘Met zonder’ jas naar buiten?
Lees verder

Drie positieve tips voor een gelukkige relatie

Misschien gaat het even iets minder lekker, of willen jullie juist net zo gelukkig blijven als dat jullie nu zijn. Hoe zorg je ervoor dat je je relatie behoudt op een liefdevolle manier? Wij hebben drie positieve tips voor je.
Lees verder

Wat je niet moet doen na een drukke werkdag

Het kan zo’n fijn vooruitzicht zijn na een hectische dag op kantoor vol vergaderingen en klagende collega’s: een avond op de bank. Een beetje zappen, of drie afleveringen van je favoriete serie kijken…
Lees verder

Gelukkiger worden met de GeluksWijzer

De blogberichten van GeluksWijzer eindigen altijd met de oproep om het geluksdagboek in vullen. Uit eerste onderzoek blijkt nu dat je hiervan gelukkiger wordt. Kun je wel een beetje extra levensgeluk gebruiken? Probeer de GeluksWijzer eens!
Lees verder

Koester je vriendschappen

Goede vrienden zijn onmisbaar. Ze slaan een arm om je heen als je in de put zit, of staan met een fles champagne voor de deur als je iets te vieren hebt. Maar ook wetenschappelijk is het bewezen dat goede vrienden je gelukkiger en gezonder maken.
Lees verder

3 manieren om je onmiddellijk beter te voelen

Er staat een kilometerslange file, de trein heeft wéér vertraging of de hond heeft op je mooiste paar schoenen lopen kauwen- kortom: irritatie! Gelukkig zijn er genoeg manieren om je humeur een oppepper te geven.
Lees verder

Schrijven maakt gelukkig

Een van de simpelste gelukstips die je bijna overal kunt toepassen is: schrijf het op. Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar ‘expressief schrijven’ en die laten veelbelovende resultaten zien.
Lees verder




Eerdere berichten Nieuwere berichten

Drie manieren om te stoppen met piekeren

Heb je de neiging om in doemscenario’s te denken? Om te blijven hangen in negatieve gedachten die beginnen met ‘stel dat…’ of ‘wat als…’? Piekeren kan je behoorlijk uit je slaap houden en ongelukkig maken. Uit onderzoek van onder andere Susan Nolen-Hoeksema, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Yale, blijkt dat eindeloos malen het ontstaan van depressie en angststoornissen in de hand werkt. Ook hebben piekeraars na een traumatische gebeurtenis vaker last van stress en depressieve klachten dan niet piekeraars, aldus Nolen-Hoeksema. Maar probeer het malen maar eens te stoppen, vooral ’s nachts om 3 uur… Daarom drie tips tegen piekeren.

1 Schrijf je zorgen op en gooi het papiertje weg
Onderzoekers van de universiteit van Ohio State ontdekten iets grappigs. Als je je zorgen op papier zet, en het papier vervolgens weggooit, verdwijnen ook de nare gedachten. Bij deelnemers aan de studie die de opdracht kregen hun gedachten op te schrijven en het papier vervolgens in hun zak te steken, gebeurde het tegenovergestelde: zij hechtten er juist meer waarde aan. 

“Het klinkt nogal simpel,” zegt co-auteur professor Richard Petty in een interview. “Maar het categoriseren van je gedachten- als rotzooi of als belangrijk genoeg om te bewaren- is mede bepalend voor de impact ervan.” 

2 Zoek afleiding
Zit je middenin een piekersessie, probeer dan aan iets totaal anders te denken. Mindfulness, het concentreren op bijvoorbeeld geluiden om je heen, of je ademhaling, is namelijk een beproefde methode tegen piekeren. Eigenlijk is het de mentale tegenhanger ervan. Uit onderzoek van Susan Nolen-Hoeksema en Sonja Lyubomirsky blijkt denken aan een ventilator die langzaam ronddraait, aan de plattegrond van dichtstbijzijnde winkelcentrum of luisteren naar het geluid van een overvliegend vliegtuig het gepieker kan verminderen. Heb je hulp nodig bij het beoefenen van mindfulness? Probeer dan eens deze app van VGZ. Hij is niet voor niets al meer dan 100.000 keer gedownload.

3 Hou een piekerdagboek bij
Piekeren is als een vastgeroeste gewoonte, en gewoontes zijn ontzettend lastig te veranderen, zegt Edward Watkins, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Exeter in zijn blog op psychologytoday.com. Zijn tip? Hou een dagboekje bij waar en wanneer je begint te piekeren. Misschien ontdek je dat je vooral gaat malen als je veel stress hebt. Of als je ’s ochtends vroeg nog in bed ligt. Heb je dat eenmaal in de gaten, dan is het de kunst om er tijdig iets aan te doen. Bijvoorbeeld door ontspanningsoefeningen te doen als je merkt dat je gestrest begint te raken. Of – als in bed blijven liggen je piekermodus aanwakkert- door je routine aan te passen. Sta bijvoorbeeld ’s ochtends meteen op, of luister naar de radio in plaats van naar je interne monoloog.

Wil je meer inzicht in wat jou gelukkig maakt? Doe ook mee met het nationale geluksonderzoek van de Erasmus Universiteit en coöperatie VGZ. Vul het gebruiksvriendelijke geluksdagboek in en ontdek welke levensstijl jou het meest gelukkig maakt.

       

Geplaatst 13-05-2015