home onderzoek team nieuws faq jouw geluksgereedschap
 

Nieuws

Nieuws- en persberichten

Creëer dagelijks uw ideale baan

Wilt u meer inzicht krijgen in wat u doet op een werkdag en hoe goed u zich daarbij voelt? Door deel te nemen aan mijn afstudeeronderzoek kan dat.
Lees verder

De GeluksWijzer in het buitenland

De GeluksWijzer geniet nu ook naamsbekendheid in Duitsland bekend onder de naam "Den Glückswegweiser".
Lees verder

Sociale en sportieve activiteiten beste voor herstel werkdag

Mensen zouden zich dagelijks bezig moeten houden met sociale en fysieke activiteiten om te herstellen van de werkdag, zo meldt onderzoeker Wido Oerlemans in een interview met nu.nl.
Lees verder

Geluk in de twaalf provincies. Laagst in Limburg.

Limburgers voelden zich gedurende het afgelopen half jaar gemiddeld minder gelukkig dan mensen uit overige Nederlandse provincies. Dit blijkt uit het langlopende onderzoek naar geluk via gelukswijzer.nl. De GeluksWijzer is een initiatief van de Erasmus Universiteit Rotterdam en verzekeringscombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias en volgt het geluksgevoel van duizenden Nederlanders.
Lees verder

Test nu jouw werkgeluk

Test nu hoeveel geluk jij ontleent aan je werk. Na afloop van de test krijg je feedback op hoe bevlogen, burned-out of werkverslaafd jij bent ten opzichte van de Nederlandse norm.
Lees verder

Nederlander in 2010 gelukkigst bij bereiken WK-finale

Hét geluksmoment van 2010 is de winst in de halve finale van het Nederlands voetbalelftal op het WK in Zuid-Afrika. Dit blijkt uit het jaaroverzicht van gelukswijzer.nl. De afloop van de wedstrijd Nederland - Spanje en de aardbeving in Haïti behoren tot de minst gelukkige momenten van het jaar. De Gelukswijzer, een initiatief van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Univé-VGZ-IZA-Trias volgt het geluksgevoel van duizenden Nederlanders door middel van dagelijks ingevulde geluksdagboeken.
Lees verder

Uniek "mobieltjes-onderzoek" naar vakantiegeluk van kinderen

Kinderen die op vakantie gaan voelen zich tijdens de vakantie gelukkiger dan kinderen die thuisblijven. En vakantiegaande kinderen uit pleeggezinnen en woongroepen profiteren hiervan het meest. Dit blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam dat in samenwerking met Nationaal Fonds Kinderhulp is uitgevoerd.
Lees verder

Wat voor iemand ben je?

Wil je meer weten over je karakter? Dan kun je vanaf nu ook een persoonlijkheidsvragenlijst invullen. Jouw scores worden vergeleken met het gemiddelde van de Nederlandse bevolking. Je ontvangt dan feedback over jouw persoonlijke voorkeuren, interesses en gewoonten.
Lees verder

Nederlanders euforisch en gelukkig

Na de winst van Nederland in de halve finale van het WK Voetbal was iedereen gelukkig, misschien wel euforisch. De winst had meer gevolgen dan je op het eerste gezicht zou zeggen.
Lees verder

Geluk komt met de jaren: 65-plussers zijn het gelukkigst

De eerste resultaten van het grootschalige geluksonderzoek via de website gelukswijzer.nl zijn deze week gepresenteerd. Meest opvallende uitkomst: 65-plussers zijn het gelukkigst. Deze leeftijdsgroep beleeft meer plezier aan dagelijkse activiteiten zoals uitgaan en bewegen dan jongere mensen. Ook voelen ze zich gelukkiger als ze hun tijd alleen doorbrengen.
Lees verder




Eerdere berichten Nieuwere berichten

Geluk in de twaalf provincies. Laagst in Limburg.

Limburgers voelden zich gedurende het afgelopen half jaar gemiddeld minder gelukkig dan mensen uit overige Nederlandse provincies. Dit blijkt uit het langlopende onderzoek naar geluk via gelukswijzer.nl. De GeluksWijzer is een initiatief van de Erasmus Universiteit Rotterdam en verzekeringscombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias en volgt het geluksgevoel van duizenden Nederlanders.

Limburger minder gelukkig
Meer dan 16.000 deelnemers vulden gedurende het afgelopen half jaar op gelukswijzer.nl herhaaldelijk in hoe gelukkig ze zich gedurende de afgelopen maanden hadden gevoeld. Hieruit blijkt dat Limburgers gemiddeld maandelijks minder gelukkig waren dan deelnemers uit overige provincies. Een onder-modaal inkomen verklaart deels waarom Limburgers zich het afgelopen half jaar minder gelukkig voelden. Dit valt te rijmen met de analyse van het economische bureau van de ING bank, waarbij Limburg in 2010 en 2011 uit de bus kwam als traagst groeiende economie van alle Nederlandse provincieën (De Limburger, 2011).

Alle twaalf provincies op een rij.
Deelnemers beoordeelden maandelijks hun geluk gedurende oktober 2010-februari 2011. Zij vulden gedurende deze periode in hoe ze zich vandaag en in de afgelopen maand voelden. Om het geluksgevoel te meten moeten de deelnemers onderstaande vraag naar geluksgevoel invullen:



De uitkomst levert de volgende rangschikking van de twaalf provincies op:



Geluk niet beïnvloed door externe maar wel persoonlijke factoren
Opvallend is dat de verschillen in gemiddeld geluk in provincies niet verklaard kunnen worden door bijvoorbeeld het aantal echtscheidingen, 65-plussers of levensomstandigheden zoals aanwezigheid van bos en natuurgebied. 'We zien in Westerse landen zoals Nederland dat geluk vooral afhangt van persoonsgebonden factoren zoals iemands leefstijl en levenskeuzen en niet zozeer externe factoren', aldus onderzoeker dr. Wido Oerlemans.

Lagere maandelijkse geluksscores
Cijfers met betrekking tot het maandelijkse geluksgevoel liggen beduidend lager dan jaarlijkse gelukscijfers, gebaseerd op vragen naar de mate waarin men 'tevreden' is met het eigen leven als geheel'. 'Mensen die tevreden zijn met hun leven hoeven zich nog niet persé gelukkig te voelen.', aldus Oerlemans. 'Verder zien we bij maandelijkse geluksmetingen dat deelnemers gelukkiger zijn in de zomermaanden in vergelijking tot de wintermaanden'.

Onderzoek naar geluk
Verzekeringscombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias en de Erasmus Universiteit Rotterdam willen met de website www.gelukswijzer.nl mensen meer zicht geven op hun geluk en ze zo ondersteunen bij het zoeken van een levenswijze waarbij ze zich gelukkiger voelen. Eerder onderzoek wijst uit dat geluk goed is voor de gezondheid. Deelnemers aan de GeluksWijzer beantwoorden regelmatig via internet enkele vragen over hun geluksgevoel. Ze geven met een cijfer aan hoe gelukkig ze zich de laatste maand hebben gevoeld. Via het dagboek geven ze aan wat ze de vorige dag gedaan hebben en hoe prettig ze zich bij die activiteiten gevoeld hebben. Deelnemers kunnen hun geluk vervolgens vergelijken met dat van de gemiddelde Nederlander of met het geluk van mensen in dezelfde levenssituatie.

Noot voor de redactie:
Voor informatie en het verkrijgen van het onderzoeksrapport kunt u contact opnemen met Marjolein Kooistra, mediarelaties Faculteit der Sociale Wetenschappen, kooistra@fsw.eur.nl, 010 408 2135

       

Geplaatst 24-02-2011