home onderzoek team nieuws faq jouw geluksgereedschap
 

Nieuws

Nieuws- en persberichten

Wie gelukkig is in zijn werk, maakt zijn partner ook gelukkig

Twijfel je of je naar die nieuwe leuke functie moet solliciteren? Zegt het thuisfront ongerust: ‘maar je hebt nu toch ook best wel leuk werk?’. Dan kan het toch verstandig zijn om je hart te volgen- ook voor je partner.
Lees verder

Geld maakt gelukkig (als je het slim uitgeeft)

Een lichtgewicht laptop, een paar laarzen of een loungebank… nieuwe aankopen kunnen je geluksgevoel een enorme oppepper geven. ‘Hoezo, geld maakt niet gelukkig?’ denk je met een grote grijns...
Lees verder

Dagdromen maakt ongelukkig

Een beetje voor je uit mijmeren over een vakantie, een borrel met vrienden of de huishoudelijke klusjes die nog op je to do-lijst staan maakt ons niet gelukkig, zeggen onderzoekers van Harvard.
Lees verder

Gelukkig zijn kun je leren

Vaak denken we dat geluk een kwestie van genen is. Je bent nou eenmaal een 'glas halfvol'- of een 'glas halfleeg'- type en daar valt niks meer aan te doen. Dat is (gelukkig!) slechts ten dele waar.
Lees verder

E-coaching programma: Voor vergroten van geluk en bevlogenheid op het werk

Wilt u met meer geluk, authenticiteit en bevlogenheid aan het werk?
Lees verder

Start Masterclass Psychologisch Kapitaalmanagement | Bouwen aan Vitaliteit

Op maandag 12 november gaat voor het derde jaar de succesvolle masterclass Psychologisch Kapitaalmanagement | Bouwen aan Vitaliteit van start. Over positieve psychologie en het vergroten van bevlogenheid en vitaliteit op de werkvloer.
Lees verder

Sociale activiteiten scoren het hoogst op geluksgevoel

Een combinatie van een actieve leefstijl en voldoende rust verhoogt het dagelijks geluksgevoel onder ouderen.
Lees verder

Sporten na het werk maakt gelukkiger

Sporten in de avond is goed voor het dagelijkse geluksgevoel en het herstel, vooral voor werkverslaafden.
Lees verder

De Gelukswijzer bij 'Aan Tafel!'

In het programma 'Aan Tafel!' van Radio M Utrecht kwam 8 augustus de Gelukswijzer ter sprake.
Lees verder

Op zoek naar geluk ondanks matige zomer

Omroep TV West heeft in haar nieuwsuitzending van 18 juli een item opgenomen over de Gelukswijzer.
Lees verder




Eerdere berichten Nieuwere berichten

Gelukkig zijn kun je leren

Vaak denken we dat geluk een kwestie van genen is. Je bent nou eenmaal een 'glas halfvol'- of een 'glas halfleeg'- type en daar valt niks meer aan te doen. Dat is (gelukkig!) slechts ten dele waar.

De geluksfactoren waar we weinig invloed op hebben zijn omstandigheden (o.a. gezondheid, mate van welvaart) en het zogenaamde basisniveau van geluk. Iedereen heeft een zo'n basisniveau waar we steeds naar terugkeren. Gebeurt er iets geweldigs, dan schiet je geluksgevoel omhoog. Gebeurt er iets naars, dan keldert het. Maar na een tijdje keer je min of meer terug naar je vertrouwde niveau.

Dat komt doordat we ons aanpassen aan wat we meemaken. We raken gewend aan nieuwe omstandigheden, helaas vooral als deze positief zijn. Het winnen van de loterij, een huwelijk met je droomprins(es)- het wordt uiteindelijk business as usual.

Aan omstandigheden en het dat basisniveau kunnen we dus weinig veranderen. Samen vormen ze echter maar zo'n 60 % van ons geluksgevoel. De overige 40 %- daarop hebben we wél invloed, ontdekten gelukswetenschappers. Er zijn een aantal bewuste interventies die je kunt toepassen om duurzaam gelukkiger te worden, blijkt uit onderzoek van onder andere Sonja Lyubomirsky van de universiteit van Californië.

Eén van die beproefde methodes is aardig zijn voor anderen. Studenten die gedurende een week bijhielden hoe vaak ze een goede daad verrichten, hadden een beter humeur dan de controlegroep. Uit een onderzoek onder kinderen in de leeftijd van 9 tot 11 jaar blijkt ongeveer hetzelfde. De proefpersonen moesten een paar weken lang op verschillende momenten iets aardigs doen voor een ander. Niet alleen werden ze op de langere termijn zelf gelukkiger, ze werden ook populairder bij hun leeftijdgenoten.

De kracht van 'aardig zijn' wordt ook aangetoond in een studie onder Spaanse werknemers. Een aantal medewerkers van een bedrijf werd gevraagd om extra vriendelijk te zijn tegen willekeurige collega's. Dit had tal van positieve effecten bij beide groepen: van meer verbonden zijn met anderen en een groter geluksgevoel tot een vermindering van depressieve klachten.

Houd komende week eens bij hoe vaak je aardig bent voor een ander. Daarmee doe je niet alleen je omgeving een groot plezier, maar ook jezelf.

Wil je meer inzicht in wat jou gelukkig maakt? Doe ook mee met het nationale geluksonderzoek van de Erasmus Universiteit en coöperatie VGZ. Vul het gebruiksvriendelijke geluksdagboek in en ontdek welke levensstijl jou het meest gelukkig maakt.

       

Geplaatst 09-09-2014