home onderzoek team nieuws faq jouw geluksgereedschap
 

Nieuws

Nieuws- en persberichten

Wie gelukkig is in zijn werk, maakt zijn partner ook gelukkig

Twijfel je of je naar die nieuwe leuke functie moet solliciteren? Zegt het thuisfront ongerust: ‘maar je hebt nu toch ook best wel leuk werk?’. Dan kan het toch verstandig zijn om je hart te volgen- ook voor je partner.
Lees verder

Geld maakt gelukkig (als je het slim uitgeeft)

Een lichtgewicht laptop, een paar laarzen of een loungebank… nieuwe aankopen kunnen je geluksgevoel een enorme oppepper geven. ‘Hoezo, geld maakt niet gelukkig?’ denk je met een grote grijns...
Lees verder

Dagdromen maakt ongelukkig

Een beetje voor je uit mijmeren over een vakantie, een borrel met vrienden of de huishoudelijke klusjes die nog op je to do-lijst staan maakt ons niet gelukkig, zeggen onderzoekers van Harvard.
Lees verder

Gelukkig zijn kun je leren

Vaak denken we dat geluk een kwestie van genen is. Je bent nou eenmaal een 'glas halfvol'- of een 'glas halfleeg'- type en daar valt niks meer aan te doen. Dat is (gelukkig!) slechts ten dele waar.
Lees verder

E-coaching programma: Voor vergroten van geluk en bevlogenheid op het werk

Wilt u met meer geluk, authenticiteit en bevlogenheid aan het werk?
Lees verder

Start Masterclass Psychologisch Kapitaalmanagement | Bouwen aan Vitaliteit

Op maandag 12 november gaat voor het derde jaar de succesvolle masterclass Psychologisch Kapitaalmanagement | Bouwen aan Vitaliteit van start. Over positieve psychologie en het vergroten van bevlogenheid en vitaliteit op de werkvloer.
Lees verder

Sociale activiteiten scoren het hoogst op geluksgevoel

Een combinatie van een actieve leefstijl en voldoende rust verhoogt het dagelijks geluksgevoel onder ouderen.
Lees verder

Sporten na het werk maakt gelukkiger

Sporten in de avond is goed voor het dagelijkse geluksgevoel en het herstel, vooral voor werkverslaafden.
Lees verder

De Gelukswijzer bij 'Aan Tafel!'

In het programma 'Aan Tafel!' van Radio M Utrecht kwam 8 augustus de Gelukswijzer ter sprake.
Lees verder

Op zoek naar geluk ondanks matige zomer

Omroep TV West heeft in haar nieuwsuitzending van 18 juli een item opgenomen over de Gelukswijzer.
Lees verder




Eerdere berichten Nieuwere berichten

Sociale activiteiten scoren het hoogst op geluksgevoel

Ouderen gelukkiger door afwisseling van activiteit en rust

Een combinatie van een actieve leefstijl en voldoende rust verhoogt het dagelijks geluksgevoel onder ouderen. Dit blijkt uit een onderzoek van Dr Wido Oerlemans, prof.dr. Arnoud Bakker en prof.dr. Ruut Veenhoven Finding the key to happy aging: A day reconstruction study of happines gepubliceerd in het Journal of Gerontology: Psychological Sciences. Voor het onderzoek hebben 438 ouderen in de leeftijd van 55 tot 88 jaar gedurende vijf jaar maandelijks een geluksdagboek ingevuld.

Uit het onderzoek blijkt dat ouderen die meer tijd besteden aan activiteiten in de sociale, fysieke en cognitieve sfeer zich substantieel gelukkiger voelen dan ouderen die meer tijd besteden aan rusten of aan huishoudelijke taken. Echter, ouderen besteden gemiddeld 55% van hun tijd aan huishoudelijke taken en 30% aan uitrusten, terwijl ouderen slechts 15% van hun tijd spendeerden aan sociale, fysieke, of cognitieve activiteiten. Ouderen waardeerden huishoudelijke taken met een gemiddeld gelukscijfer van 7,3, terwijl uitrusten werd gewaardeerd met een 7,8. Ouderen waardeerden fysieke activiteiten met een 8,2, cognitieve activiteiten met een 8,3 en sociale activiteiten met een 8,4.

Bovendien blijkt dat ouderen met een betere tijdsbalans tussen actief bezig zijn en rusten gemiddeld één punt gelukkiger zijn dan ouderen met een zeer passieve of juist een zeer actieve leefstijl. Daarnaast speelt ook persoonlijkheid een rol. Ouderen die bovengemiddeld extravert zijn worden gelukkiger van sociale activiteiten dan ouderen die laag scoren op extraversie.

Geluksdagboekonderzoek

Het onderzoek heeft gebruik gemaakt van online geluksdagboekjes zoals die zijn in te vullen op de GeluksWijzer. Tijdens het onderzoek werden ouderen maandelijks opgeroepen om zo’n online geluksdagboek bij te houden. Hierbij keken ouderen terug op de voorgaande dag. Zij gaven aan welke activiteiten ze hadden uitgevoerd vanaf het opstaan tot het naar bed gaan. Daarbij gaven ouderen hun activiteiten een geluksgevoelcijfer van 0 (zeer ongelukkig) tot 10 (zeer gelukkig). De 438 ouderen rapporteerden in totaal 79.181 activiteiten en bijbehorende gelukscijfers. Een groot voordeel van dagboekonderzoek is dat het beter aansluit bij de directe belevingswereld en gevoelens van bijvoorbeeld ouderen dan studies die andere methoden toepassen.

GeluksWijzer

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 40% van ons geluk samenhangt met onze dagelijkse leefstijl. Het is dus zaak om te weten wat voor levensstijl het meest bevorderlijk is voor geluk. Omdat we niet allemaal hetzelfde zijn moeten we vooral te weten komen wat voor levensstijl het best past bij wat voor mensen. Dit wordt onderzocht met de GeluksWijzer, een website waarop mensen een GeluksDagboek kunnen bijhouden. Daarmee krijgen deelnemers beter zicht op wat hun dagelijks geluk bepaalt. Ze kunnen zich ook vergelijken met andere mensen en zien of die met een andere tijdbesteding beter af zijn of niet. Als veel mensen langere tijd meedoen ontstaat ook zicht op de gevolgen van grote keuzen in het leven, zoals het stichten van een gezin of vroeg met pensioen gaan.

De GeluksWijzer is een gezamenlijk project van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Coöperatie VGZ. Het GeluksWijzer project wordt geleid door dr. Wido Oerlemans, prof.dr. Arnold Bakker en prof.dr. Ruut Veenhoven.

Nadere informatie:

Publicatie: Oerlemans, W. G. M., Bakker, A. B., & Veenhoven, R. (2011). Finding the key to happy aging: A day reconstruction study of happiness. Journal of Gerontology: Psychological Sciences, 66B(6), 665-674.

Meer informatie en opvragen artikel:

Marjolein Kooistra, mediarelaties Faculteit der Sociale Wetenschappen, tel. 010 4082135, e-mail: kooistra@fsw.eur.nl

       

Geplaatst 27-09-2012