home onderzoek team nieuws faq jouw geluksgereedschap
 

Nieuws

Nieuws- en persberichten

Wie gelukkig is in zijn werk, maakt zijn partner ook gelukkig

Twijfel je of je naar die nieuwe leuke functie moet solliciteren? Zegt het thuisfront ongerust: ‘maar je hebt nu toch ook best wel leuk werk?’. Dan kan het toch verstandig zijn om je hart te volgen- ook voor je partner.
Lees verder

Geld maakt gelukkig (als je het slim uitgeeft)

Een lichtgewicht laptop, een paar laarzen of een loungebank… nieuwe aankopen kunnen je geluksgevoel een enorme oppepper geven. ‘Hoezo, geld maakt niet gelukkig?’ denk je met een grote grijns...
Lees verder

Dagdromen maakt ongelukkig

Een beetje voor je uit mijmeren over een vakantie, een borrel met vrienden of de huishoudelijke klusjes die nog op je to do-lijst staan maakt ons niet gelukkig, zeggen onderzoekers van Harvard.
Lees verder

Gelukkig zijn kun je leren

Vaak denken we dat geluk een kwestie van genen is. Je bent nou eenmaal een 'glas halfvol'- of een 'glas halfleeg'- type en daar valt niks meer aan te doen. Dat is (gelukkig!) slechts ten dele waar.
Lees verder

E-coaching programma: Voor vergroten van geluk en bevlogenheid op het werk

Wilt u met meer geluk, authenticiteit en bevlogenheid aan het werk?
Lees verder

Start Masterclass Psychologisch Kapitaalmanagement | Bouwen aan Vitaliteit

Op maandag 12 november gaat voor het derde jaar de succesvolle masterclass Psychologisch Kapitaalmanagement | Bouwen aan Vitaliteit van start. Over positieve psychologie en het vergroten van bevlogenheid en vitaliteit op de werkvloer.
Lees verder

Sociale activiteiten scoren het hoogst op geluksgevoel

Een combinatie van een actieve leefstijl en voldoende rust verhoogt het dagelijks geluksgevoel onder ouderen.
Lees verder

Sporten na het werk maakt gelukkiger

Sporten in de avond is goed voor het dagelijkse geluksgevoel en het herstel, vooral voor werkverslaafden.
Lees verder

De Gelukswijzer bij 'Aan Tafel!'

In het programma 'Aan Tafel!' van Radio M Utrecht kwam 8 augustus de Gelukswijzer ter sprake.
Lees verder

Op zoek naar geluk ondanks matige zomer

Omroep TV West heeft in haar nieuwsuitzending van 18 juli een item opgenomen over de Gelukswijzer.
Lees verder




Eerdere berichten Nieuwere berichten

Sporten na het werk maakt gelukkiger

Werkverslaafden beter af met sporten dan werken

Sporten in de avond is goed voor het dagelijkse geluksgevoel en het herstel, vooral voor werkverslaafden. Dat blijkt uit de resultaten een onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam en zorgverzekeraar Coöperatie VGZ waarbij ruim tachtig deelnemers een Geluksdagboek hebben bijgehouden. Over dit onderzoek is recentelijk in het Journal of Organizational Behavior het artikel 'Workaholism and daily recovery: A day reconstruction study of leisure' gepubliceerd.

Vijfentachtig deelnemers van het online geluksdagboekonderzoek hebben via de website GeluksWijzer gedurende tien werkdagen het GeluksDagboek bijgehouden, waarbij ze onder andere een aantal vragen over hun dagelijkse gezondheid beantwoordden. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat deelnemers die 's avonds na het werk langer doorwerken zich minder gelukkig en vitaal voelen. Bovendien herstellen ze slechter van de werkdag ten opzichte van werknemers die 's avonds niet doorwerken.

Het negatieve effect van het langer doorwerken en het positieve effect van het sporten in de avond op dagelijkse gezondheid is sterker aanwezig onder deelnemers die hoog scoren op werkverslaving. Werkverslaving wordt gekenmerkt door een sterke innerlijke drang om veel te werken. Uit het onderzoek blijkt dat toegeven aan die drang om door te werken negatieve gevolgen heeft voor de dagelijkse gezondheid.

GeluksWijzer
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 40% van ons geluk samenhangt met onze dagelijkse leefstijl. Het is dus zaak om te weten wat voor levensstijl het meest bevorderlijk is voor geluk. Met de Gelukswijzer wordt onderzocht welke levensstijl past bij welk persoon. Deelnemers krijgen zo beter zicht op de factoren die hun dagelijks geluk bepalen en ze kunnen zich vergelijken met andere mensen.

De GeluksWijzer is een gezamenlijk project van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Coöperatie VGZ. Het GeluksWijzerproject wordt geleid door dr. Wido Oerlemans, prof.dr. Arnold Bakker en prof.dr. Ruut Veenhoven, allen werkzaam aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam.


Nadere informatie:

'Workaholism and daily recovery: A dayreconstruction study of leisure activities', Arnold B. Bakker, Evangelia Demerouti, Wido G.M. Oerlemans and Sabine Sonnentag, Journal of Organizational Behavior, 2012

Meer informatie en opvragen artikel:
Marjolein Kooistra, mediarelaties Faculteit der Sociale Wetenschappen, tel: (010) 408 2135, e-mail: kooistra@fsw.eur.nl

       

Geplaatst 25-09-2012