home onderzoek team nieuws faq jouw geluksgereedschap
 

Nieuws

Nieuws- en persberichten

Wie gelukkig is in zijn werk, maakt zijn partner ook gelukkig

Twijfel je of je naar die nieuwe leuke functie moet solliciteren? Zegt het thuisfront ongerust: ‘maar je hebt nu toch ook best wel leuk werk?’. Dan kan het toch verstandig zijn om je hart te volgen- ook voor je partner.
Lees verder

Geld maakt gelukkig (als je het slim uitgeeft)

Een lichtgewicht laptop, een paar laarzen of een loungebank… nieuwe aankopen kunnen je geluksgevoel een enorme oppepper geven. ‘Hoezo, geld maakt niet gelukkig?’ denk je met een grote grijns...
Lees verder

Dagdromen maakt ongelukkig

Een beetje voor je uit mijmeren over een vakantie, een borrel met vrienden of de huishoudelijke klusjes die nog op je to do-lijst staan maakt ons niet gelukkig, zeggen onderzoekers van Harvard.
Lees verder

Gelukkig zijn kun je leren

Vaak denken we dat geluk een kwestie van genen is. Je bent nou eenmaal een 'glas halfvol'- of een 'glas halfleeg'- type en daar valt niks meer aan te doen. Dat is (gelukkig!) slechts ten dele waar.
Lees verder

E-coaching programma: Voor vergroten van geluk en bevlogenheid op het werk

Wilt u met meer geluk, authenticiteit en bevlogenheid aan het werk?
Lees verder

Start Masterclass Psychologisch Kapitaalmanagement | Bouwen aan Vitaliteit

Op maandag 12 november gaat voor het derde jaar de succesvolle masterclass Psychologisch Kapitaalmanagement | Bouwen aan Vitaliteit van start. Over positieve psychologie en het vergroten van bevlogenheid en vitaliteit op de werkvloer.
Lees verder

Sociale activiteiten scoren het hoogst op geluksgevoel

Een combinatie van een actieve leefstijl en voldoende rust verhoogt het dagelijks geluksgevoel onder ouderen.
Lees verder

Sporten na het werk maakt gelukkiger

Sporten in de avond is goed voor het dagelijkse geluksgevoel en het herstel, vooral voor werkverslaafden.
Lees verder

De Gelukswijzer bij 'Aan Tafel!'

In het programma 'Aan Tafel!' van Radio M Utrecht kwam 8 augustus de Gelukswijzer ter sprake.
Lees verder

Op zoek naar geluk ondanks matige zomer

Omroep TV West heeft in haar nieuwsuitzending van 18 juli een item opgenomen over de Gelukswijzer.
Lees verder




Eerdere berichten Nieuwere berichten

Geld maakt gelukkig (als je het slim uitgeeft)

Een lichtgewicht laptop, een paar laarzen of een loungebank… nieuwe aankopen kunnen je geluksgevoel een enorme oppepper geven. ‘Hoezo, geld maakt niet gelukkig?’ denk je met een grote grijns, terwijl je vingers over je nieuwe toetsenbord vliegen.

Uit meerdere onderzoeken blijkt echter dat het aanvankelijke geluksgevoel over een nieuwe aankoop vrij snel vervliegt. Na een paar maanden is een nieuwe gadget alweer achterhaald, de laarzen ogen een tikje afgetrapt en op de bank zijn de eerste koffievlekken gesignaleerd. Kortom, spullen die rond de tijd van aankoop een magische aantrekkingskracht op je uitoefenden, maken al snel deel uit van het normale dagelijkse leven. Daardoor vergeet je hoe blij je er ooit mee was.

Maakt geld dan helemaal niet gelukkig?

Toch wel. Maar vooral als je het uitgeeft aan ervaringen, blijkt uit onder andere een onderzoek van de universiteit van Colorado. Activiteiten, zoals salsa-lessen, een concert of een skivakantie, blijven je langer bij. Ook als het concert of de vakantie voorbij zijn, kun je er nog met plezier aan terugdenken. Herinneringen houden het geluksgevoel langer levend.

Maar ook het sociale aspect van ervaringen draagt bij aan de geluks-boost. Samen een verre reis maken of een kookcursus volgen, zorgt ervoor dat je je meer verbonden voelt met de ander. Bovendien houden nieuwe, gedeelde belevenissen de relatie fris, waardoor je minder snel op elkaar uitgekeken bent.

Er is echter wel een kanttekening, zeggen wetenschappers van de universiteit van Texas, die ook onderzoek deden naar materiële aankopen versus activiteiten. Om optimaal van de vakantie, het concert of de kookcursus te kunnen genieten, moet de ervaring wél positief hebben uitgepakt. “Een leven lang investeren in negatieve ervaringen, maakt je alsnog ongelukkig. Bovendien hebben die ervaringen meer  impact dan materiële miskopen zouden doen.” aldus de onderzoekers.

Juist omdat we ons minder snel aanpassen aan een ervaring, wat een voordeel is als de belevenis positief is, blijft een negatieve ervaring ons ook langer bij. Denk dus even twee keer na voordat je die drieweekse safari met je voltallige schoonfamilie boekt.

Aan welke belevenis koester jij nog steeds warme herinneringen?

Wil je meer inzicht in wat jou gelukkig maakt? Doe ook mee met het nationale geluksonderzoek van de Erasmus Universiteit en coöperatie VGZ. Vul het gebruiksvriendelijke geluksdagboek in en ontdek welke levensstijl jou het meest gelukkig maakt.

       

Geplaatst 03-10-2014