home onderzoek team nieuws faq jouw geluksgereedschap
 

Nieuws

Nieuws- en persberichten

Schrijf je in voor de ESSB Panelstudie van de Erasmus Universiteit Rotterdam!

In de laatste decennia zijn er veel nieuwe werkvormen ontstaan als gevolg van twee grote trends op de Nederlandse arbeidsmarkt: Flexibilisering en technologisering van werk. Daarom start de Erasmus Universiteit Rotterdam een groot, onafhankelijk panelonderzoek met als doel de effecten van flexibilisering en technologisering van werk nader te onderzoeken voor zowel traditionele als nieuwe groepen werkenden. Hierbij onderzoeken we met name (verschillen in) ervaren kwaliteit van arbeidsomstandigheden en het welzijn van werkend Nederland.
Lees verder

Wat is jouw geluksverhaal?

Maak jij actief gebruik van de Gelukswijzer en wil je vertellen wat je eraan hebt (gehad)? De mooiste verhalen komen in een boekje over het effect van geluk op je gezondheid.
Lees verder

Waarom optimisten langer leven

Always look on the bright side of life,’ zong de Britse komediegroep Monty Python in 1979 al. En nu blijkt dat ze daarmee niet alleen een catchy hit te pakken hadden, maar ook nog eens een wetenschappelijke...
Lees verder

3 simpele manieren om je humeur een boost te geven

Over gelukkig zijn kunnen we natuurlijk uren praten, filosoferen en nadenken, maar er zijn ook genoeg dingen die we kunnen doén om ons onmiddellijk beter te voelen. En die dingen zijn ook nog eens makkelijk dan je denkt. Wij zetten de...
Lees verder

Dit is waarom we vaker op vakantie moeten

Als je nog niet op vakantie bent geweest, is de kans groot dat je nog gaat. Het zomerseizoen is immers de tijd dat wij Nederland massaal verruilen voor iets een zonniger bestemming. Even geen werkstress en meetings maar niets dan ultieme ontspanning. Lees verder

Minder Facebook, meer geluk?

Kijk in een willekeurige treincoupé subtiel mee op de telefoonschermen van je medereizigers en het Facebooklogo zal waarschijnlijk meerdere keren oplichten. Facebook is immers een deel van onze dagelijks routine geworden. Als de trein...
Lees verder

De maakbaarheid van geluk

Tik in google het woord ‘geluk’ in en er verschijnen duizenden quotes op je beeldscherm. Van Lev Tolstoi tot Ghandi en van Aristoteles tot Abraham Lincoln. Allemaal hadden ze er wel iets over te zeggen. Niet zo gek ook...
Lees verder

Waarom het beste nog moet komen

Voor veel mensen is ouder worden geen reden om razend enthousiast te zijn. Het verstrijken van de tijd associëren we vaker met negatieve dingen (denk: aftakeling en verlies) dan positieve. Bovendien worden we slapper, rimpeliger...  Lees verder

Lach en leef langer en gelukkiger

Hoe word ik gelukkig? Al eeuwenlang zijn mensen op zoek naar het antwoord op die vraag. Het ultieme geluksmiddel blijkt simpeler dan gedacht: je moet niet gelukkig worden, maar gelukkig zijn!
Lees verder

Waarom je sterker bent dan je denkt

Sir Thomas Browne schreef in 1642: ‘Ik ben de gelukkigste man op aarde. Ik heb iets in me dat armoe kan omzetten in rijkdom, tegenslag in voorspoed. Ik ben onkwetsbaard; het lot kan me nergens raken.’ Klinkt heerlijk, niet?
Lees verder




Eerdere berichten

3 manieren om gelukkiger te zijn op je werk

Soms heb je het he-le-maal gehad: je baas lijkt te denken dat in jouw functieomschrijving staat dat je álle problemen van de afdeling moet oplossen, je computer loopt constant vast én je loonsverhoging gaat dit jaar niet door. Andere baan dan maar?

Zou kunnen, maar het hoeft niet. Er zijn namelijk wetenschappelijk bewezen manieren om meer lol te krijgen in je werk, zonder dat daar een sollicitatie aan te pas komt.

1 Begin je dag goed

Uit onderzoek van Nancy Rothbard en Steffanie Wilk onder werknemers van een call center blijkt hoe belangrijk het begin van je dag is. De werknemers die ’s ochtends goedgeluimd achter hun bureau gingen zitten, bleven zich gedurende de dag goed voelen. Bovendien kregen ze vaak een nog beter humeur nadat ze met vrolijke klanten hadden gebeld. Ook waren ze productiever dan medewerkers die stikchagrijnig aan hun dag waren begonnen.

2 Reflecteer dagelijks op je werkdag

Harvard hoogleraar Teresa Amabile vroeg 238 werknemers van verschillende bedrijven om een gedurende een aantal maanden dagelijks een dagboekje bij te houden over hun werkdag. Na het analyseren van 12.000 dagboekaantekeningen, kwam ze tot een aantal verrassende conclusies. Zoals: reflecteren zorgt ervoor dat je meer oog krijgt voor behaalde successen- hoe klein ze misschien ook zijn. Vooral op dagen dat je denkt: ik stop mijn hoofd in de papierversnipperaar, kun je altijd wel één ding bedenken dat wél goed is gegaan. Ook kun je je dagboek gebruiken om aan jezelf te werken. Oké, je hebt een deadline niet gehaald. Hoe kun je dat rapport de volgende keer wel op tijd af hebben? Dankzij het bijhouden van je ups & downs, krijg je al snel in de gaten wat je sterke punten zijn en waar je nog aan kunt sleutelen. Dat geeft een gevoel van controle.

3 Zie je baan als een roeping

Yale-psycholoog Amy Wrzesniewski ontdekte na jarenlang onderzoek dat mensen op drie manieren naar hun werk kunnen kijken: als een baan, een carrière of een roeping. Mensen met een ‘baan’, zien werk over het algemeen als een hinderlijke onderbreking van vakanties en weekenden. Salaris is hun belangrijkste beloning. Mensen die hun werk als een carrière beschouwen, willen vooral vooruitkomen in het leven. Zij worden gemotiveerd door succes. Mensen met een ‘roeping’ vinden het belangrijk dat hun werk betekenisvol is. Zij vinden hun werk het meest bevredigend, en zijn bereid harder en langer te werken dan mensen met een carrière of een baan, ontdekte Wrzensniewski. Overigens maakt het niet uit welk beroep je hebt. Er zijn artsen met een baan, en conciërges met een roeping. De kunst is om je werk, ook de vervelende klussen, te verbinden aan iets groters: waar doe je het voor? Stel, je bent vuilnisman. Ruim je slechts de rotzooi van anderen op, of draag  je bij aan een schonere aarde?

Wil je meer inzicht in wat jou gelukkig maakt? Doe ook mee met het nationale geluksonderzoek van de Erasmus Universiteit en coöperatie VGZ. Vul het gebruiksvriendelijke geluksdagboek in en ontdek welke levensstijl jou het meest gelukkig maakt. 

Bronnen: Shawn Anchor, de voorsprong van geluk (Servire), psychologytoday.com, 99u.com

       

Geplaatst 18-05-2015