home onderzoek team nieuws faq jouw geluksgereedschap
 

Nieuws

Nieuws- en persberichten

Wees lief voor jezelf

Misschien ben je gewend om jezelf er verbaal flink van langs te geven als je in je eigen ogen hebt gefaald. Misschien denk je dat zelfkritiek juist motiveert om voortaan beter je best te doen, meer te presteren, vooruit te komen in het leven. 
Lees verder

Tips voor meer zelfdiscipline

De wekker zetten om te gaan sporten, maar ’s ochtends op snooze drukken en lekker onder de dekens blijven liggen. Of aanhikken tegen een flinke deadline, maar in plaats van je te concentreren op je werk uitgebreid alle foto’s van je
Lees verder

Haal meer uit stress

Al jaren weten we hoe schadelijk langdurige spanning kan zijn. Het wordt in verband gebracht met allerlei klachten, van concentratieproblemen en vermoeidheid, tot burn-out en hart- en vaatziekten. Voor je gezondheid...
Lees verder

3 tips om je goede voornemens waar te maken

Gezonder eten, die kerstkilo’s eraf sporten, stoppen met roken of eindelijk meer tijd maken voor je vrienden… veel mensen beginnen 2015 met een waslijst aan goede voornemens. Maar hoe maak je ze waar?
Lees verder

Het zijn dus echt de kleine dingen

Het is een irritant deuntje dat eindeloos in je hoofd blijft zitten. Het zijn de klei-ne dingen die het doen, die het doen. Maar Saskia en Serge hadden mooi wel gelijk met hun tegeltjeswijsheid.
Lees verder

Je beste zelf

Piekeren over wat er zoal mis kan gaan is soms makkelijker dan de best mogelijke uitkomst visualiseren. Toch is dat laatste een goede manier om je humeur een boost te geven. Denk eens na over je ideale toekomst.
Lees verder

Praktische gelukstips werken echt

‘Breng vandaag iemand aan het lachen en merk wat het met je doet’. ‘Zoek een foto uit je kindertijd. Welke positieve eigenschappen van dat kind ben je onderweg verloren? Pak ze weer op’.
Lees verder

De kracht van dankbaarheid

Het einde van het jaar is een mooi moment om stil te staan bij het goede in je leven. En hoe Oprah-achtig het ook mag klinken- dankbaar zijn voor wat je hebt, maakt je nog gelukkiger ook. De laatste jaren is steeds meer onderzoek gedaan naar de
Lees verder

Een dagelijkse dosis vitamine G(roen) maakt gelukkig

Een kop koffie kan wonderen doen als je je duf en futloos voelt. Maar wist je dat naar buiten gaan minstens zoveel energie geeft? Jezelf omringen met natuurschoon, al is het maar 5 minuten wandelen door het parkje in de buurt van kantoor, kan
Lees verder

Geluk maakt gezond!

Je herkent het vast. Als je lekker in je vel zit, voel je je fitter en heb je het gevoel alsof je de hele wereld aankunt. Maar wist je dat je goed voelen ook daadwerkelijk een positieve invloed heeft op je gezondheid? Mensen die geluk
Lees verder




Eerdere berichten Nieuwere berichten

Haal meer uit stress

Al jaren weten we hoe schadelijk langdurige spanning kan zijn. Het wordt in verband gebracht met allerlei klachten, van concentratieproblemen en vermoeidheid, tot burn-out en hart- en vaatziekten. Voor je gezondheid, humeur en productiviteit is het dan ook heel verstandig om regelmatig je lichaam en geest tot rust te laten komen.

Maar behalve op tijd vakantie nemen, je grenzen bewaken en een paar keer per week je sportschoenen aantrekken is er nóg een manier om teveel spanning te lijf te gaan… verander je kijk op stress. 

Uit het onderzoek ‘Rethinking stress’ van Alia Crum en Peter Salovey van Yale University, blijkt dat je gedachten over stress invloed hebben op je gezondheid en prestaties. 

Volgens de onderzoekers bestaan er twee ‘stress mindsets’. Stress is namelijk niet alleen maar slecht. Het kan ook leiden tot verbeterde prestaties;  het maakt je proactief, gefocust en je bent in staat sneller beslissingen te nemen. Als je op die manier over stress denkt, heb je een ‘stress-is-versterkend’ mindset. Ervaar je spanning echter juist als verlammend en als iets wat schadelijk is voor je gezondheid, dan heb je een ‘stress-is-ondermijnend’ mindset.

In een van de experimenten in dit onderzoek werd studenten verteld dat 5 van hen een presentatie zouden moeten geven, die ook zou worden gefilmd. Vooraf konden de studenten aangeven of ze na hun spreekbeurt feedback wilden ontvangen van hun medestudenten en experts van een managementopleiding die naar de videobeelden zouden kijken. Ook werd bij de proefpersonen de aanmaak van het stresshormoon cortisol gemeten via een speekseltest. 

Bij de studenten die in een enquête hadden aangegeven dat zij stress als iets positiefs ervaren, bleek niet alleen het cortisolniveau een stuk lager te zijn, deze groep bleek ook vaker om feedback te vragen.

Dat je je kijk op stress kunt veranderen, blijkt uit een ander experiment in deze studie. Werknemers van een financiële instelling kregen films te zien waarin of de positieve, of de negatieve aspecten van stress werden belicht.

Niet alleen namen de werknemers vrij snel de visie uit de films over, ze gingen zich er ook naar gedragen. De groep die naar de stress-is-positief-films had gekeken, zaten lekkerder in hun vel én presteerden beter op het werk. De groep die naar de stress-is-slecht-voor-je-films hadden gekeken, liet geen verbetering zien.

Deze resultaten suggereren dat je je al beter kunt voelen, én beter kunt presteren, door simpelweg te focussen op de positieve kanten van spanning, aldus de onderzoekers. 

Wil je meer inzicht in wat jou gelukkig maakt, of wanneer negatieve stress het overneemt? Doe ook mee met het nationale geluksonderzoek van de Erasmus Universiteit en coöperatie VGZ. Vul het gebruiksvriendelijke geluksdagboek in en ontdek welke levensstijl jou het meest gelukkig maakt.

       

Geplaatst 19-01-2015