home onderzoek team nieuws faq jouw geluksgereedschap
 

Nieuws

Nieuws- en persberichten

Wees lief voor jezelf

Misschien ben je gewend om jezelf er verbaal flink van langs te geven als je in je eigen ogen hebt gefaald. Misschien denk je dat zelfkritiek juist motiveert om voortaan beter je best te doen, meer te presteren, vooruit te komen in het leven. 
Lees verder

Tips voor meer zelfdiscipline

De wekker zetten om te gaan sporten, maar ’s ochtends op snooze drukken en lekker onder de dekens blijven liggen. Of aanhikken tegen een flinke deadline, maar in plaats van je te concentreren op je werk uitgebreid alle foto’s van je
Lees verder

Haal meer uit stress

Al jaren weten we hoe schadelijk langdurige spanning kan zijn. Het wordt in verband gebracht met allerlei klachten, van concentratieproblemen en vermoeidheid, tot burn-out en hart- en vaatziekten. Voor je gezondheid...
Lees verder

3 tips om je goede voornemens waar te maken

Gezonder eten, die kerstkilo’s eraf sporten, stoppen met roken of eindelijk meer tijd maken voor je vrienden… veel mensen beginnen 2015 met een waslijst aan goede voornemens. Maar hoe maak je ze waar?
Lees verder

Het zijn dus echt de kleine dingen

Het is een irritant deuntje dat eindeloos in je hoofd blijft zitten. Het zijn de klei-ne dingen die het doen, die het doen. Maar Saskia en Serge hadden mooi wel gelijk met hun tegeltjeswijsheid.
Lees verder

Je beste zelf

Piekeren over wat er zoal mis kan gaan is soms makkelijker dan de best mogelijke uitkomst visualiseren. Toch is dat laatste een goede manier om je humeur een boost te geven. Denk eens na over je ideale toekomst.
Lees verder

Praktische gelukstips werken echt

‘Breng vandaag iemand aan het lachen en merk wat het met je doet’. ‘Zoek een foto uit je kindertijd. Welke positieve eigenschappen van dat kind ben je onderweg verloren? Pak ze weer op’.
Lees verder

De kracht van dankbaarheid

Het einde van het jaar is een mooi moment om stil te staan bij het goede in je leven. En hoe Oprah-achtig het ook mag klinken- dankbaar zijn voor wat je hebt, maakt je nog gelukkiger ook. De laatste jaren is steeds meer onderzoek gedaan naar de
Lees verder

Een dagelijkse dosis vitamine G(roen) maakt gelukkig

Een kop koffie kan wonderen doen als je je duf en futloos voelt. Maar wist je dat naar buiten gaan minstens zoveel energie geeft? Jezelf omringen met natuurschoon, al is het maar 5 minuten wandelen door het parkje in de buurt van kantoor, kan
Lees verder

Geluk maakt gezond!

Je herkent het vast. Als je lekker in je vel zit, voel je je fitter en heb je het gevoel alsof je de hele wereld aankunt. Maar wist je dat je goed voelen ook daadwerkelijk een positieve invloed heeft op je gezondheid? Mensen die geluk
Lees verder




Eerdere berichten Nieuwere berichten

Wees lief voor jezelf

Misschien ben je gewend om jezelf er verbaal flink van langs te geven als je in je eigen ogen hebt gefaald. Misschien denk je dat zelfkritiek juist motiveert om voortaan beter je best te doen, meer te presteren, vooruit te komen in het leven.

Helaas werkt dit vaak averechts, zegt Kristin Neff, onderzoeker aan de universiteit van Texas. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar het fenomeen ‘zelfcompassie’ en weet inmiddels beter: lief zijn voor jezelf is over het algemeen een betere motivator dan streng zijn.

In haar gelijknamige boek vergelijkt Neff zelfcompassie met de liefde die je voelt voor je kind. Zeg je tegen hem of haar ‘wat ben je toch een luie sukkel’ als hij thuiskomt met een slecht rapport? Nee, omdat je weet dat hij daardoor de volgende keer waarschijnlijk slechter zal presteren. Waarom zou je dan wel op die manier tegen jezelf praten? 

Overigens hoef je niet bang te zijn dat je uit pure zelfcompassie nooit meer je bed uit komt, zegt Neff in een interview. ‘Uit onze onderzoeken blijkt dat aardig, begripvol en ondersteunend zijn voor jezelf, persoonlijke groei juist stimuleert. Het zorgt er echt niet voor dat je de lat opeens een stuk lager legt.’

Mensen die veel kritiek hebben op zichzelf, lopen bovendien meer risico op het ontwikkelen van angst- en depressieklachten. In die zin wordt zelfcompassie geassocieerd met minder faalangst, gepieker en perfectionisme. Ook zorgt het ervoor dat mensen beter kunnen omgaan met negatieve gebeurtenissen.

Dat blijkt onder andere uit een serie experimenten van wetenschappers van Duke University. Zij vroegen een aantal studenten om terug te denken aan onprettige ervaringen, zich hypothetische situaties voor te stellen waarin ze faalden of voor gek werden gezet én om persoonlijke informatie te delen met anderen- die vervolgens ambivalent reageerden. De studenten die vooraf hoog hadden gescoord op zelfcompassie, reageerden minder fel, hadden naderhand minder last van negatieve gedachten en konden hun problemen beter in perspectief plaatsen dan studenten die over weinig zelfcompassie beschikten.

Die resultaten sluiten aan bij andere onderzoeken naar dit fenomeen, waaruit blijkt dat mensen die oprecht begrip tonen voor zichzelf over het algemeen optimistischer, dankbaarder en flexibeler zijn en zich meer verbonden voelen met anderen.

Overigens kun je zelfcompassie aanleren, óók als je een sterk ontwikkelde innerlijke criticus hebt. Onderzoekers van York University lieten mensen een week lang elke dag waarderende brieven schrijven naar zichzelf. Zelfs na zes maanden voelden de deelnemers zich nog steeds gelukkiger en positiever dan de controlegroep. Probeer het eens!

Wil je meer inzicht in wat jou gelukkig maakt? Doe ook mee met het nationale geluksonderzoek van de Erasmus Universiteit en coöperatie VGZ. Vul het gebruiksvriendelijke geluksdagboek in en ontdek welke levensstijl jou het meest gelukkig maakt.

       

Geplaatst 05-02-2015